Här är cyklisterna som kör EM i MTB

By on 21 juli, 2017
Emil Linde under EM sprinten 2016 i Jönköping.
Fotograf: Mattias Haal

27-30 juli kommer EM i Mountainbike att avgöras i Darfor Boario Terme i norra Italien, nu har förbundskaptenen Annie Söderberg gjort sina val och kommer åka dit med en trupp på sex cyklister där bland annat regerande europamästaren i sprint ingår.

– Jag är mycket glad att det blir ett EM i Italien. Vi är väl förberedda och truppen känns laddad‚ säger förbundskapten Annie Söderberg. 

Den italienska organisationen är van att hålla i stora evenemang med bland annat en etapp av Giro d’Italia och italienska mästerskapen i landsväg på CV:t. 

EM-truppen:

Johan Widén Herrelit – Johan kvalade som etta på EM-sprinten i Huskvarna förra året och har följt upp detta med fina och lovande prestationer under 2017. Han har bland annat kvalat som trea och slutat nia i en världscupstävling i XCE.

Emil Linde Herrelit – Förutom att Emil leder SWE Cup i XCO är han också regerande europamästare i XCE. Även om han är svårslagen i spurtsammanhang har han under både förra säsongen och denna visat att han är en XCO-åkare att räkna med.

Joel Burman U23 – Joel har tagit stadiga steg framåt och har under säsongen kommit på en fin 20:e-placering i ett tufft startfält på en HC-tävling (steget under världscup). Joel har kommit tillbaka från en period av skada och man kan inte annat säga än att han har kommit tillbaka starkt.

Saga Molin Damjunior – Saga är stark i klättringar och har kapaciteten att hålla fart över tid. Vid ett par tillfällen under säsongen har förstaårsjunioren också kommit topp-tio i juniorvärldscupssammanhang.

Carl Jarnhagen Herrjunior – Carl är i världsrankingen vår högst rankade herrjunior och har redan tidigt under säsongen satt färg på bland annat UCI-tävlingarna i norden, med ett flertal pallplaceringar.

Vilgot Lindh Herrjunior – Vilgot debuterar i landslagssammanhang under EM. Under säsongen har han visat på en positiv utveckling och har därigenom lyckats med ett flertal fina prestationer.  

– Det känns väldigt roligt att få representera Sverige i EM, särskilt då det blir mitt första landslagsuppdrag. Jag hoppas det ska bli en roligt vistelse med trevligt folk och såklart vill jag göra mitt bästa under tävlingen också, säger Vilgot Lindh. 

Program: 

Torsdag, 27 juli – XCR Team relay 

Fredag, 28 juli – XCE sprint kval & final

Lördag, 29 juli – XCO för damjunior, herrjunior och U23 dam. 

Söndag, 30 juli – XCO herrelit, damelit och U23 herr.

Få koll på disciplinerna:

XCO – I denna disciplin startar man klassvis och kör ett förutbestämt antal varv på en rundbana som är ca 4-6 km. Tekniska svårigheter i form av stenkistor, hopp, dropp, m.m. förekommer. Banan utformas önskvärt som en treklöver där cyklisterna kan ses vid flertalet tillfällen.

XCE – Sprinten fungerar likadant som längdskidåkarnas variant, med den skillnaden att cyklisterna startar 4 och 4 i heaten istället för 6 st varje heat som på skidåkning. De 2 första går vidare till nästa heat. Banorna mäter mellan 500 till 1000 m.

XCR – Cross Country Team Relay. Laget består av fyra cyklister i olika klasser, samtliga kör ett banvarv var.

Sport | Cykel
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login