Här är de viktigaste egenskaperna för att lyckas med företagandet

Av på 6 december, 2019

Längtan efter att bygga något eget är den vanligaste anledningen till att ett företag startas. Det visar en färsk undersökning från Novus på uppdrag av bank- och finansgruppen Svea. Men vilka egenskaper krävs för att tackla de utmaningar som egenföretagande innebär? Här listas de fem viktigaste för att lyckas med sin dröm, enligt företagare själva.

I Sverige startas hela 60 000 nya företag varje år. I Sveas nya Novus-undersökning svarar 37 procent av Sveriges entreprenörer att de startat sitt företag i längtan efter att bygga något eget. Att vara sin egen chef eller förverkliga en dröm är också anledningar som motiverar. Men att driva företag innebär ofta en berg-och dalbana med känslor som ångest, stolthet och otrygghet, då egen verksamhet kräver tid, engagemang och hårt arbete.

Den viktigaste egenskapen för att lyckas som företagare är uthållighet. Det svarar mer än hälften av Sveriges företagare. Uthållighet anses som extra viktigt bland entreprenörer som tidvis känner oro över sin verksamhet och bland företagare i åldern 50–65 år. Yngre företagare i åldern 18–35 år anser däremot att social kompetens är den främsta egenskapen för framgång. Den näst viktigaste egenskapen för att lyckas som företagare är flexibilitet och förmågan att axla flera olika arbetsuppgifter. Det anser 52 procent.

– Som egenföretagare ställs man ofta inför tuffa och ibland okända situationer. Det är vanligt att behöva ta sig an uppgifter som inom en större organisation hade tilldelats flera anställda med mångårig erfarenhet inom området. Idag finns det som tur är många hjälpmedel för den som är egen. Det är också av den orsaken som vi startat en digital bank för företag. En enkel och smidig bank kan frigöra mycket tid, säger Victor Ramström, vd Svea Bank.

Mer än hälften av dem som driver verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik menar att kreativitet är en värdefull tillgång. Till skillnad från entreprenörer inom byggverksamhet där endast 35 procent höjer kreativitet som en önskvärd egenskap. 

Topplista: De fem viktigaste egenskaperna en företagare bör ha för att lyckas

  1. Uthållig                                                                             53 %
  2. Flexibel och kunna axla flera olika arbetsuppgifter          52 %
  3. Lyhörd                                                                              48 %
  4. Social kompetens                                                            48 %
  5. Kreativ                                                                              44 %

—————————–

Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Svea. Totalt har 1 000 telefonintervjuer genomförts bland ägare och vd:ar på företag med 0–49 anställda och med en omsättning på minst 500 000 kronor. Undersökningen genomfördes 15 april till 23 april.

Bilaga

Vad fick dig att starta detta företag?

  Totalt
Ville bygga upp någonting själv 37 %
Ville vara din egen chef 31 %
Ville förverkliga en dröm/vision 28 %
Ville utmana dig själv 24 %
Ville ha möjlighet att tjäna mer pengar 18 %
Ville ha friare arbetstider 17 %
Var trött på ditt jobb 12 %
För att kunna ta jobb på frilans / konsultbasis 9 %
Hade svårt att hitta jobb 3 %
Annat 18 %
Vet ej 2 %

Vilka är de främsta egenskaperna en företagare bör ha för att lyckas, enligt dig?

  Totalt
Uthållig 53 %
Flexibel och kunna axla flera olika arbetsuppgifter 52 %
Lyhörd 48 %
Social kompetens 48 %
Kreativ 44 %
Ödmjuk 40 %
Att hålla fast vid sin vision 40 %
Stå på sig 34 %
Annat 20 %
Vet ej 1 %

Regionalt
Örebronyheter

Källa Svea Ekonomi

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in