Här är EM-truppen i bordtennis

By on 24 juli, 2019

Truppen till Lag-EM i Nantes Frankrike i bordtennis är nu uttagen. Den svenska truppen består av fem herrar och fyra damer. Mästerskapet spelas 3-8 september.

Den svenska truppen kommer individuellt att förbereda sig genom att tävla i Bulgaria Open (13-18 augusti) och Czech Open (20-25 augusti). Det kommer också att genomföras ett gemensamt EM-läger för hela truppen i Halmstad (25-30 augusti) som en sista förberedelse inför mästerskapet.

TÄVLINGSFORM
EM är en lagtävling och spelas med åtta grupper trelagsgrupper. Vinnarna i respektive grupp avancerar till kvartsfinal där ett direktutslagningssystem tar vid.

En lagmatch inleds med tre spelare och spelas till först tre vunna singelmatcher (bäst av fem spelade), matchcoach har möjlighet att byta ut en av spelarna efter tre spelade singelmatcher. Alla singelmatcher spelas i bäst av fem set.

Herrar (seedade 2), grupp B
Sverige (2)
Rumänien (16)
Ungern (18)

Damer (seedade 6), grupp F
Sverige (6)
Polen (11)
Turkiet (21)

Målsättningar från Sportchefen
– Ett rakt och tydligt spelsystem och det är inget att hymla om att vi hoppas på medalj för både herrar och damer. Herrarna har visat att de är bland de bästa i världen under en längre tid och har tagit flera medaljer, de slåss om guldet. Damerna visade i kvalspelet till EM att de är riktigt bra. Där kan vi absolut vara med och slåss om medalj, säger sportchef Mikael Andersson.

Tillförordnad förbundskapten
Ny tillförordnad förbundskapten för damlandslaget är John Wall som är kontrakterad de närmaste månaderna (fram till och med SOC i oktober) som förbundskapten och främst matchcoach. Wall har en lång bakgrund inom bordtennis och är idag aktiv som sportchef/huvudtränare i Boo KFUM IA, sedan tidigare har Wall erfarenhet som tränare från Riksidrottsgymnasiet i Köping samt flera stockholmsklubbar. Dessutom var han matchcoach på Universiaden tidigare i somras.

– En väldigt bra lösning för oss med John (Wall) som kommer in med stort pingiskunnande och med bra ambitioner. Vi siktar på att ha en mer permanent lösning för damlandslaget klar i början av nästa år och då med sikte på först och främst OS 2020 men även för längre sikt, säger sportchef Mikael Andersson.

– Det är en ära att ha fått uppdraget som tillförordnad förbundskapten för damlandslaget under de kommande månaderna. Jag ser väldigt mycket fram emot den kommande tiden som avslutas med en av mina favorittävlingar – SOC på hemmaplan i Stockholm, säger John Wall. Vi går in i mästerskapet med goda förhoppningar om bra resultat, Polen i gruppspelet är en ganska tuff motståndare men jag tror vi kan vinna gruppen och då är vi i kvartsfinal och medaljchans, avslutar Wall.

Herrarna
– Det var en ganska given uttagning denna gång. Vi ville ta ut de här fem spelarna och ge dem alla chansen att få viktiga matcher inför OS nästa år, säger förbundskapten Peter Blomquist. De här fem spelarna är de som är aktuella inför OS och det är klart intressant för oss att ha fem så pass bra spelare med olika spelstilar att tillgå, det ger oss möjlighet att laborera med laget en hel del, fortsätter Blomquist.

Går för guldet
– Gruppspelslottningen ser OK ut även om Rumänien i sina bästa stunder är ganska farliga och kan hota alla lag men så är det på den här nivån, det finns alltid något lag som är riktigt vasst. Det finns inget annat än att vi går för guldet, de andra medaljerna har vi redan. Tyskarna blir såklart svåra men om vi är i form så är det fullt möjligt med guld, nu ska vi jaga hem det, avslutar Peter Blomquist.

Damer
Matilda Ekholm, Boo KFUM IA
Linda Bergström, Ängby SK
Stina Källberg, Team Mälarenergi BTK
Filippa Bergand, Eslövs AI BTK

Herrar
Mattias Falck, Halmstad BTK
Kristian Karlsson, Halmstad BTK
Jon Persson, Söderhamns UIF
Truls Möregårdh, Eslövs AI
Anton Källberg, Söderhamns UIF

Ledare
Peter Blomquist, förbundskapten herrar
John Wall, tf förbundskapten damer
Mikael Andersson, sportchef

Sport | Bordtennis
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login