Här är second hand prylarna svenskarna åker längst för att köpa

By on 13 december, 2021

Husdjur, fordon och designmöbler. Det kan svenskarna tänka sig att åka längst för att få köpa. En pälskling kan vi till exempel tänka oss att åka hela 19 mil för. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Blocket.

Snabba leveranser hem till dörren i all ära. Men när det kommer till vissa varor är svenskarna redo att åka den där extra milen, och här toppar husdjur, fordon och designmöbler listan. För att köpa ett husdjur kan vi till exempel tänka oss att åka hela 19 mil. För ett fordon som en bil eller båt kan vi tänka oss att åka 17 mil och för den där eftertraktade designmöbeln 7 mil. Leksaker kan man däremot inte vänta sig någon rusning över länsgränserna för. Det är nämligen den vara som svenskarna är villiga att åka kortast avstånd för, i genomsnitt 2 mil.

– Undersökningen visar att vi är villiga att åka riktigt långt för att få hem en bil eller en designmöbel, medan det sitter längre inne att flytta oss några längre sträckor för barnprylar. Det kan vara bra att veta beroende på vad du planerar sälja, säger Ebba Rosencrantz, pressansvarig på Blocket.

Även kök som köksluckor och köksstommar kan svenskarna tänka sig att åka långt för att köpa, 5 mil närmare bestämt.

– Tidigare i höstas kom Naturskyddsföreningen med en rapport som visade att du kan köpa 13 begagnade kök för samma koldioxidutsläpp och avfall som ett enda nytt. Så det finns all anledning för den som vill byta ut sitt kök att inte bara slänga ut det utan att istället försöka sälja det, säger Ebba Rosencrantz.

När det kommer till vilka begagnade varor man kan tänka sig att få hemskickade toppar böcker och studentlitteratur listan, det kan hela 78 procent tänka sig att köpa via post. Även hobby- och samlarprylar och verktyg står högt i kurs. Hobby- och samlarprylar kan 70 procent tänka sig att köpa via post. Motsvarande siffra för verktyg är 56 procent.

Här är grejerna svenskarna kan tänka sig att åka längst för

  • Husdjur, 19 mil
  • Fordon som bilar, båtar och motorcyklar, 17 mil
  • Designmöbler, 6,9 mil
  • Kök som köksluckor och stommar, 5,4 mil
  • Soffa, 5 mil
  • Möbler och heminredning, 4,5 mil
  • Fritidsprylar som skidor, golfklubbor och instrument, 4,4 mil
  • Klockor, cyklar, byggmaterial och saker för att renovera och fixa hemma, 4 mil
  • Vitvaror 3,9 mil
  • Elektronik som tv-apparater, ipads och datorer, 3,7 mil

Utanför listan: Vagnar och andra barnprylar, 3,2 mil

Om undersökningen: Totalt genomfördes 1 037 intervjuer bland svenska allmänheten 18-79 år via Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel. Undersökningen genomfördes 8-11 oktober 2021.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Blicket

You must be logged in to post a comment Login