Här är sporterna som byggbranschen gillar och sponsrar mest

Av på 13 februari, 2019

Fotboll, ishockey och längdskidor – det är de tre sporter som byggbranschen helst sponsrar!

Det visar den undersökning som vi på Sverige Bygger tillsammans med tidningen Byggvärlden gjorde i januari 2019. Vi frågade läsare, kunder och andra beslutsfattare i branschen – och närmare 800 personer svarade på frågor om vilka sporter de gillar och sponsrar mest.

När man bänkar sig framför TV:n är det fotboll man helst avnjuter, tätt följt av en riktigt svettig hockeymatch, men när det kommer till sport som helst ses live så är det ishockeyn som är populärast och fotbollen som kommer på en andraplats. Att vintersporter som längdåkning, alpint och skidskytte också kommer högt upp i popularitet, i kategorin sport i TV-rutan, kanske inte är så konstigt med tanke på årstiden och Vinterstudion som många uppskattar.

De två populäraste sporterna, fotboll och ishockey, är också de sporter som byggbranschen helst sponsrar, både lokalt och på riksnivå. Fotboll är också, enligt byggbranschens aktörer, den sport som gör mest samhällsnytta – hela 75 procent av de tillfrågade svarar fotboll i undersökningen. På andraplats kommer friidrott och på tredjeplatsen hittar vi ishockey.

Respondenterna har också kommenterat sina svar, och många tycker att fotboll är bra ur flera aspekter; det är tillgängligt för alla, inkluderande och integrerande, utrustningen är inte så kostsam och ungdomarna fostras i laganda och gemenskap, intresset gör att man håller sig borta från dåligheter. Det skrivs dock också några kommentarer om baksidan av idrotten – den trista kulturen som finns hos vissa supporters.

De sporter som byggföretagen samarbetar mest med lokalt är fotboll och ishockey, och det är också de två toppsporterna när det kommer till sponsring på riksnivå (som logiskt något färre svarande företag sponsrar då de inte verkar rikstäckande).

Tidningen Byggvärlden har även talat med Victoria Jansson som är marknads- och kommunikationsansvarig på Sponsrings- och Eventsverige, som säger ”-Sponsringen har i stort sett ökat för varje år och har utvecklats starkare än vad både totala reklaminvesteringarna och BNP gjort sedan år 2000.” 70,3 procent av alla sponsorpengar tillföll idrotten 2017 – kulturen fick 11,1 procent och 18,6 procent gick till social sponsring. Men siffrorna bli lite missvisande, för mycket av den sociala sponsringen ingår i idrotten, säger Victoria Jansson.

Byggbranschen står för en stor del av sponsringen till Idrottssverige, men hur mycket byggföretagen bidrar med finns det ingen exakt statistik på. ”-När det gäller sponsring på lokal och regional nivå tror jag att minst 30-35 procent är kopplat till byggsfären. På riksnivå är siffran däremot lägre, uppskattningsvis knappt tio procent”, säger Andreas Ottemark, vd ISP Sport, som förmedlar sponsringsavtal mellan näringsliv och idrottsliv.

”Det har alltid funnits en koppling mellan bygg och idrott”, konstaterar Andreas. När ISP grundades på 80-talet var kopplingen ännu tydligare. Bygg, fotboll och hockey intresserar många män.

Sport | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in