Här är svenskarnas grillfavoriter

Av på 15 juli, 2021

Nu har NetOnNet undersökt vad svenskarna sätter på grillen – och det är tydligt att kvinnor och män g(r)illar olika – men båda gillar att grilla!

Svenskarna har troligen aldrig någonsin grillat oftare än det senaste året, eftersom pandemin gör att många tillbringar stora delar av sin semester hemma. Liksom förra året rapporteras dessutom nu en stor ökning av försäljningen av grillar.

– Eftersom vi såg en stor ökning av grillförsäljningen förra året, i kombination med många som tillbringade sin semester hemma förra sommaren, antar vi att fler än någonsin har grillat under pandemin. Det kommer att finnas begränsningar för hur vi semestrar även i år – då det blir svemester för många – så det finns anledning att tro att svenskarnas grillfärdigheter bara kommer att växa ytterligare i år. Därför ville vi titta på vad svenskarna faktiskt lägger på grillen, säger Teddy Thor, affärschef på NetOnNet.

Korv, korv och mera korv

Genom analysföretaget YouGov har NetOnNet genomfört en nationellt representativ undersökning och frågat 1009 svenskar vad de lägger på grillen.

– Högst upp på listan hittar vi, inte överraskande, korv! Men vi grillar mindre korv än våra norska grannar. 65 procent av norrmännen säger att de grillar korv, medan 56 procent av svenskarna säger samma sak. Nötkött, hamburgare, fläsk och grönsaker kommer också högt upp på listan här i Sverige.

Kvinnor älskar grönt på grillen

Det finns dock skillnader i vem som grillar vad – och kvinnor och män har olika favoriter.

– Både kvinnor och män gillar att grilla, men den stora skillnaden är först och främst relaterad till det faktum att kvinnor grillar mer grönsaker än män. Grönsaker är det mest populära att lägga på grillen bland svenska kvinnor, medan det bara är på sjätte plats för männen, säger Teddy Thor.

– Intresset för veganska och vegetariska ersättare för kött på grillen är en stor trend i Sverige. Mer än dubbelt så många svenskar grillade denna typ av mat förra året jämfört med norrmän enligt NetonNets undersökning. I Sverige svarar 21 procent att de grillar veganska eller vegetariska rätter, medan endast 9 procent gör det i Norge. Det är en stor skillnad, och även om vi svenskar är mer förtjusta i att lägga grönsaker på grillen just nu kommer säkerligen trenden med veganska och vegetariska rätter även till Norge så småningom!

Veganska alternativ

Teddy Thor pekar på veganska och vegetariska alternativ som en av trenderna NetOnNet tror att många kommer att prova oftare på grillen i framtiden.

– Trenden gör att grillmenyn blir bredare med flera alternativ. Det är viktigt under en pandemi när vi är mycket hemma eller i sommarstugan.

Hemgjord pizza på grillmenyn

– Dessutom ser vi att intresset för pizzaugnar och grill med bra pizzafunktioner är mycket populärt. Därför tror vi att fler och fler kommer att göra god italiensk pizza på grillen, säger Teddy Thor på NetOnNet.

Nästan alla, 5 av 6 svenskar, säger att de grillade förra året.

– Så länge vädret är tillräckligt bra, är det troligt att nästan alla kommer att fortsätta att grilla också i år.

Svemester: Grilla, grilla

– Du bör ha en uppfattning om vad du brukar grilla och hur ofta du planerar att grilla när du köper en grill. Det är inte nödvändigt med den största och mest avancerade grillen om du vanligtvis bara grillar korv, men om du ofta bjuder in vänner till en ordentlig barbeque kan du kanske uppgradera till ett komplett utekök, om du har plats. Tillsammans med pizzagrill är utekök årets trend.

– Typ av grill beror också på det utrymme du har tillgängligt och hur du bor. Många bostadsrättsföreningar tillåter till exempel bara elektriska grillar, men det är kol eller gas som de flesta väljer om de har möjlighet, avslutar Teddy Thor.

Nöje
Örebronyheter

Källa: NetOnNet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in