Här är vanligaste hundnamnen

Av på 18 maj, 2021

Under coronapandemin har rekordmånga svenskar skaffat hund. I hela landet är den vanligaste rasen labrador retriever och det vanligaste namnet Molly. Försäkringsbolaget If har utgått från Jordbruksverkets data för att ta fram vanligaste hundnamnet och raserna i landets alla län och kommuner.

Många har skaffat hund under coronapandemin. Jordbruksverkets statistik visar drygt 75 000 nyregistreringar i hela landet mellan april 2020 och mars 2021. Det är en ökning med 19 procent jämfört med samma period året innan.

Den vanligaste hunden i Sverige är en labrador retriever som heter Molly. Det är vanligaste rasen och namnet. Namnet har varit populärt länge och hamnar i topp eller på delad förstaplats i hela 198 av landets 290 kommuner. (Se karta nederst.)

Även Bella och Charlie är vanliga, och hamnar i topp i 56 respektive 16 kommuner.

Landets 10 vanligaste hundnamn

Namn Antal hundar
Molly 8 423
Bella 6 829
Charlie 5 392
Doris 4 742
Ludde 4 549
Sigge 4 467
Sally 4 389
Wilma 3 861
Elsa 3 797
Bamse 3 777

Källa: Jordbruksverket, 2021

Många skaffade hund under 2020

Mycket tyder på att det ökade intresset för att skaffa hund är en pandemieffekt, där corona lett till ökad isolering, och fler som jobbar hemifrån.

– Hemarbete har möjliggjort för många att skaffa hund och vissa blir kanske hundägare för första gången. Hundar är fantastiskt sällskap, men det är också viktigt att tänka på att de behöver massor med uppmärksamhet och förtjänar både fysisk aktivitet och mental stimulans, säger Mariah Hohenthal, skadechef för djurskador på If.

Även i Ifs egna siffror märks coronaeffekten av. Under perioden april 2020 till mars 2021 ökade antalet sålda hundförsäkringar med 15 procent jämfört med samma period året innan.

Landets 10 vanligaste hundraser

Ras Antal hundar
Labrador retriever 33 195
Schäfer 31 340
Golden retriever 26 564
Jack Russell terrier 23 245
Jämthund 18 508
Rottweiler 14 885
Border collie 13 377
Långhårig chihuahua 13 120
Korthårig chihuahua 13 020
Fransk bulldog 12 607

Källa: Jordbruksverket, 2020

Ifs tips för den som bestämt sig för att bli hundägare

 • Vänta in den valp du verkligen vill ha, även om det innebär att du får vänta ett tag.
 • Köp ingen valp under 8 veckors ålder, då valpen inte får skiljas från sin mamma innan dess.
 • Ta reda på varifrån hunden kommer och begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Det förekommer tyvärr att hundvalpar som annonseras ut på internet har smugglats till Sverige med bristfälliga dokument och ofta under hemska förhållanden. Hundarna säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön. Gå inte med på det!
 • Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär.
 • Är valpen född i Sverige ska mamman vara registrerad i Jordbruksverkets centrala hundregister. Begär att få se registreringen. När du har köpt din hund ska du i din tur registrera den.
 • Alla hundar i Sverige ska id-märkas. Om inte säljaren redan gjort det måste du själv göra det, innan valpen är 4 månader. Om du köper en hund som är äldre än 3 månader ska den märkas inom 4 veckor.
 • Begär att få ett köpeavtal där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Många oseriösa mellanhänder anger bara mobilnummer till ett betalkort, och ett förnamn. If har tagit fram en mall för köpeavtal hund som ni kan använda.
 • Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden. Villkoren är självklara för alla seriösa försäljare.

Metod:

 • De vanligaste hundnamnen kommer från Jordbruksverkets hundregister 2021. Enbart namn med fem hundar eller fler per kommun har räknats med. Sorsele kommun har för få registreringar för att bryta dem per namn.
 • De mest unikt vanliga hundnamnen i kommuner har räknats som de namn som har högst frekvens i kommunen relativt frekvensen i landet i stort. Enbart namn som minst 10 hundar fått har räknats med, och vissa kommuner har för få registreringar för att bryta dem så.
 • Statistiken över antalet registrerade hundar och de vanligaste raserna är utifrån Jordbruksverkets senaste sammanställning, i slutet på december 2020.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: If Skadeförsäkring

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in