Här är vårens största faror för katterna

By on 28 mars, 2017

Efter en lång och mörk vinter är det inte bara vi människor som tycker att det är härligt att vistas utomhus. Även våra katter längtar efter att gå ut på upptäcktsfärd och lapa i sig de första värmande solstrålarna. Nästan vart femte hushåll i Sverige har en eller flera katter och som kattägare är det viktigt att vara medveten om de svåra skador och sjukdomar som både spaning från balkongen och strövtåg i naturen kan leda till. Sveland Djurförsäkringar tipsar kattägare om hur man kan förebygga farorna.

För många människor är våren både en härlig och snuvig tid. Men faktum är att pollenallergi också kan drabba våra katter. Luftburen allergi är inte fullt lika vanligt som födoämnesallergi hos katter, men kan orsaka besvär som klåda, utslag och rodnader.

Pollenallergin medför ökad känslighet för hud- och öroninfektioner, men de flesta katter kan leva ett härligt liv trots allergin. Ofta uppkommer allergin tidigt, redan när den bara är en liten kattunge. Precis som för människan är det jobbigt med allergi, men hudbesvären går ofta att lindra med hjälp av exempelvis kortison, berättar Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Säsong för fästingar och ormar
Det är inte bara spirande växter och pollen som kan orsaka problem. När temperaturen stiger vaknar både fästingar och ormar till liv. Fästingarna finns ofta där våra katter rör sig och bär på smittor som borrelia och anaplasma. Som mest aktiva är de under sommarmånaderna, men i de södra delarna av landet finns risken för fästingbett redan i mars.

Det är svårt att förebygga fästingbett helt och hållet på utekatter, men det finns bland annat halsband och preparat i tablettform som förebygger smitta. Det är otroligt viktigt som djurägare att gå igenom pälsen på husdjuret regelbundet under sommarhalvåret och ta bort eventuella fästingar omedelbart. Ju längre tid som fästingen sitter, desto större är risken att smittan överförs, fortsätter Per Josefsson.

Huggormen är den enda giftiga ormen som lever vilt i Sverige och den finns över större delen av landet, särskilt vanlig är den i skärgården. Om katten blir biten av en huggorm resulterar det ofta i trötthet och svullnad vid bettet, men även de inre organen kan drabbas. Katten kan få lever- och njurskador samt blodbrist. Om katten visar tecken på ormbett är det viktigt att hålla katten stilla och ta kontakt med en veterinär.

Balkongen kan bli en dödsfälla
För innekatterna är det alltid spännande att spana från hög höjd. Men den härliga balkongvistelsen kan sluta i tragedi om katten faller ned från balkongen. Jordbruksverket har regler för balkonger som är belägna mer än fem meter ovanför marken. De ska vara försedda med nät om katten ska vistas där ensam. Även fall från lägre höjd än fem meter kan orsaka frakturer på frambenen och skador på lever, mjälte och diafragma. För att vara på den säkra sidan är det alltså en god idé att även sätta upp nät på balkonger som är lägre än fem meter från marken. Andra åtgärder för att skydda katten är att hålla fönster och dörrar stängda samt använda hakar på fönster som katten inte kan trycka upp.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login