Här fick kunderna lägst och högst boränta

By on 25 juli, 2022
Foto: Hypoteket

Inflation, bostadspriser och bolåneräntor fortsätter att stressa konsumenter med bolån. Boräntorna har på många håll mer än fördubblats på bara några månader och bolånetagare får se sina kostnader skena iväg. Många experter menar att ränteuppgången bara har börjat och att det kan bli betydligt tuffare för många hushåll inom en mycket snar framtid. Hos många utmanare går det att spara flera tusen jämfört med storbankerna.

Bankernas kostnad för att låna ut pengar har ökat i takt med att marknadräntorna ökat. I Sverige har vi en tradition av att föredra rörliga räntor till skillnad från många andra länder där istället bundna räntor favoriseras. Den rörliga räntan binds om var tredje månad vilket betyder att man får samma ränta i tre månader. Sedan får man en ny ränta som gäller kommande tre månader. De senaste åren har den rörliga räntan inte rört sig så mycket men på bara några månader kan vi redan se en dubblering hos många långivare.

Många experter menar att marknadsräntorna kommer fortsätta stiga under året och att boräntorna då naturligt följer efter.

Snitträntor för 1-års bunden ränta (juni 2022)

För hushåll med lägre marginaler eller för den som vill veta vad bolånet ska kosta varje månad kan det vara klokt att binda räntan under en period. Om man ska binda räntan och hur länge det ska göras är upp till varje hushåll att avgöra.

Boräntorna hos de olika aktörerna skiljer sig en hel del och den som funderar på att binda sin ränta bör se över alternativ innan man binder räntan hos den bank man har idag eftersom det ofta går att hitta billigare alternativ med räntor som inte behöver förhandlas varje år utan där alla kunder får samma ränta.

Lägst bunden snittränta på ett år i juni hade utmanaren Hypoteket vars kunder fick en ränta på 2.14% och högst ränta fick Swedbanks kunder med en snittränta på 3.03%. En skillnad på 0,89%. Med ett lån på tre miljoner kronor betalar Swedbanks kunder 2 670 kr mer under ett år.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Hypoteket

You must be logged in to post a comment Login