Här hotas jobben av robotisering

By on 3 juli, 2017
Kommuner med få dominerande arbetsgivare inom industrin löper störst risk att påverkas av robotiserings- och automatiseringstrenden i näringslivet, visar Dagens Samhälles kartläggning. Men kommunerna i riskzonen står redo för förändringarna.

Oxelösund, Uppvidinge och Olofström är de tre kommuner som är mest riskutsatta i den snabbt växande robotiserings- och automatiseringstrenden. Strax bakom följer Ovanåker, Hofors och Markaryd. Gemensamt för dem är att de är beroende av stora och dominerande industriarbetsgivare.

Men i Olofström, där omkring en tredjedel av de sysselsatta jobbar för Volvo Personvagnar, är oron inte jättestor. Här tror man att den största automatiseringsvågen redan har passerat, och på orten har man skapat mer än tusen nya arbetstillfällen de senaste sju åren.

– Volvo uppger att de nått i princip så långt de kan med automatisering. Vi är en av de robottätaste regionerna i norra Europa brukar det sägas. Och utvecklingen har nått andra större arbetsgivare på orten, mycket på grund av Volvos krav, säger kommunstyrelsens ordföranden Sara Rudolfsson (S), till Dagens Samhälle.

Och robotiseringen behöver inte bara vara en nackdel, konstaterar Oxelösunds kommunstyrelseordförande Catharina Fredriksson.

– Under en period har det varit svårt att locka inte minst unga människor till industrin. En hög teknisk nivå, automatisering och robotisering kan göra industrin till en ännu mer attraktiv arbetsgivare, säger hon.

Generellt är risken för jobbpåverkan av robotisering störst bland privata arbetsgivare, 56 procent, visar Dagens Samhälles kartläggning. Risken för jobben i offentlig sektor är betydligt lägre, 33 procent.

Landsbygdskommuner löper större risker än storstadskommuner, större städer och så kallade  pendlingskommuner. Allra minst är riskerna i kommuner som Danderyd, Lund och Lomma.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login