Har makten alltid varit klädd i mörk kostym?

Av på 19 september, 2013

Louise Berglund är en av flera forskare i historia, som omprövar historien med fokus på makt och kvinnor. Hon vill inte lägga till en kvinna här och där utan förändra helheten. För i historien ligger vår självbild och den färgar vår syn på samtiden och framtiden.

– Min forskning handlar om Sveriges medeltidshistoria. Det är den epok som många människor kan minst om och jag tror att det har att göra med att större delen av undervisningen om medeltiden sker på mellanstadiet. Senare fokuserar skolan på det riktigt gamla eller det moderna, säger Louise Berglund.

– Jag har tur som får fördjupa mig under flera år i ett ämne och verkligen tränga in i det och bli bra på det!

Även om Louise Berglund talar om tur så är det mycket hårt arbete, som har gjort att hon i dag arbetar som forskare och lärare vid Örebro universitet. Det är hård konkurrens om jobben.

– Jag är inte från Örebro men flyttade hit 2002. Jag är van vid att flytta runt och tyckte att det var värt en chansning när jag fick en anställning här.

Kulturkrock att återvända
Hennes första stora flytt var när hon fyllt 11 år och hennes pappa fick jobb i Mexiko City. Hela familjen lämnade Stockholm under nästan fem år.

– Det var en spännande tid. Jag gick på en engelsk skola där det fanns elever från 70 olika länder. Men när jag tänker tillbaka på den tiden så inser jag att det svåraste inte var att lämna Sverige utan att komma tillbaka. Det blev en kulturkrock att återvända som tonåring.

I gymnasiet valde hon att läsa en International Baccalaureate. Det gav henne möjligheten att läsa färre ämnen men på djupet. Efter en kort period med ekonomistudier i Karlstad reste hon utomlands igen – till Israel, Egypten och Turkiet.

– Ibland behöver man komma bort för att få nya perspektiv. Under kulturvetarlinjen valde jag till exempel att lägga en termin i Egypten och nyligen fick jag chansen tack var ett stipendium att tillbringa en termin i Hongkong.

– Det är nyttigt att vistas någonstans där man själv anses komma från en perifer plats. I Hongkong är ju så klart Kina och Sydostasien i centrum – de har ju verkligen en otrolig historia.

Nya perspektiv
– Samtidigt ställer de frågor, som vi inte ställer om vårt eget samhälle. Sverige lyfts fram som en målbild för jämställdhet till exempel. När vi diskuterar jämställdhet i Sverige har vi bara fokus på de problem som kvarstår, medan de frågor jag fick i Hongkong handlade om hur vi kunnat bli så bra, ja världsledande, inom jämställdhet.

Det är nyttigt att få perspektiv på sig själv och det man ser som självklart. Det har resande och forskning gemensamt.

– Men trots olikheterna känner jag att vi har mer gemensamt än vi ofta tror, både med andra nationaliteter och med våra förfäder.

Även om Louise Berglund berättar att hon inte alls tänkt bli forskare, är det inte svårt att se att hennes nyfikenhet på det okända, ledde henne in på det spåret. Att fördjupa sig, lära sig mer och få nya perspektiv går som en röd tråd genom hennes liv.

– Det är få som får göra det. Därför är det så fantastiskt att få arbeta som forskare, avslutar Louise Berglund.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in