Har Novartis även mutat läkare och myndigheter i Sverige?

Av på 9 maj, 2013

Förra veckan stämde den amerikanska regeringen återigen läkemedelsbolaget Novartis, bara fyra dagar efter den första stämningen. Novartis anklagades för att under ett årtionde ha begått mängder av kriminella handlingar genom ha betalat mutor till läkare och apotek så att de skulle skriva ut deras mediciner. Frågan är om liknande verksamhet även pågått i Sverige.

Utbetalningar har gjorts för fisketurer och resor till dyra restauranger som ersättning för läkare som hållit föredrag om Novartis mediciner. En nota på en japansk restaurang för tre läkare gick lös på närmare 10 000 dollar. Tiotals miljoner dollar har betalats ut de sista tio åren av Novartis, allt enligt stämningsansökan, för att få läkare att förespråka deras mediciner vid ”utbildningsseminarier”. Vissa läkare fick betalt för att tala på lite mer ”sociala tillställningar”, som fiskeutflykter och resor till Hooters, mest kända för sina lättklädda servitriser.

Stämningsansökan i New York kom bara fyra dagar efter det att regeringen lagt in en liknande stämningsansökan mot bolaget. I den första stämningen anklagades Novartis för att ha betalat mutor till apoteken för att få ett tusental patienter med njurtransplantationer att gå ifrån konkurrenternas läkemedel till förmån för Novartis egna.

I den andra stämningen anklagades Novartis för att under ett decennium använt ett multimiljondollars “incitamentsprogram” som riktade sig till läkare som var villiga att acceptera olagliga mutor för att uppmana patienterna att använda företagets läkemedel. Interna analyser inom Novartis visade att läkare som deltog i deras program ökade antalet förskrivningar när de fick betalt.

”Novartis korrumperade processen med receptbelagda mediciner … och för sin investering skördade Novartis dramatiskt ökade vinster på dessa droger, medan Medicare, Medicaid och andra federala sjukvårdsprogram fick bära ansvaret,” sade åklagaren Preet Bharara i ett uttalande.

”Utbetalningarna och de påkostade middagarna som gavs till läkarna var i själva verket kickbacks till talare och deltagare för att förmå dem att skriva recept för Novartis mediciner,” skriver regeringen i en pressrelease. ”I många fall gjorde Novartis betalningar till läkare för påstådda föredragsprogram som antingen inte förekom alls eller som hade få eller inga deltagare, och tusentals program hölls över hela landet där få eller inga diabilder visades och läkarna som deltog tillbringade lite eller ingen tid till att diskutera läkemedlet i fråga.”

Den tillförordnade biträdande riksåklagaren Stuart F. Delery sade att kickbacksystem ”inte bara drar integriteten hos enskilda medicinska beslut i tvivelsmål, det höjer även kostnaderna för sjukvård för oss alla.”

Novartis företrädare menade som vanligt att de inte hade gjort något fel och agerat ”med integritet”.

År 2010 fick Novartis betala 423 miljoner dollar i böter och skadestånd för illegal marknadsföring. 150 miljoner dollar år 2001 för felaktig prissättning vilket åsamkade det statliga sjukförsäkringsprogrammet Medicare stora extrakostnader.

Än värre, för det egna bolaget, är kanske att Novartis skrev under en försäkran (5-year Corporate Integrity Agreement) år 2010 att i fortsättningen agera med integritet. Novartis VD kan nu komma att se fram emot ett fängelsestraff om bolaget fälls, enligt en ny lag, förutom ett skyhögt bötesbelopp. Dessutom kan bolaget förlora rätten att sälja mediciner via Medicare och Medicaid, vilket kan riskera hela bolagets framtid,

Sverige

I Sverige pågår det något besynnerligt i samband med ADHD-drogen Ritalina som tillverkas av Novartis. Den är inte godkänd för behandling av vuxna, precis som Concerta. Biverkningarna är för allvarliga. Trots det pågår det en sjövild förskrivning av bägge dessa preparat av psykiatriker över hela Sverige.

Novartis har dock lagt in en ansökan om att får Ritalina godkänt i Sverige. Men Läkemedelsverket har hemligstämplat allt runt detta. Till och med OM och NÄR ansökan har gjorts. Trots att Novartis på sin hemsida aviserat att så har skett.

En psykiatrisk expert på Läkemedelsverket har i media mer eller mindre lovat läkemedelsbolaget Novartis ett godkännande på deras nyligen inlämnade ansökan om att få Ritalina godkänt för vuxna, genom att säga:“Men allting talar för att behandling av vuxna kommer att bli godkänd” och att ”ett utlåtande bör komma i början av sommaren”.

Man får då anledning att fråga sig om denne representant eller någon annan på Läkemedelsverket godkänt ansökan utan någon utredning? På så kort tid skulle detta vara otänkbart.

Så hände när Prozac skulle registreras i slutet på 1980-talet. Psykiatriker Anders Forsman, idag en av Sveriges mest kända rättspsykiatriker, hade då tagit emot pengar från Eli Lillys VD, John Virapen som sedan blev förbannad på företaget och gick till KMR, som anmälde Forsman till överåklagare Östberg som inledde en förundersökning. Det visade sig att Forsman tagit emot minst 50 000 kronor skattefritt via Schweiz för att ”agera som smörjmedel” vid registreringsprocessen av Prozac, som gick igenom med rekordhastighet.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in