Här räddas tusentals ton mat från att slängas

By on 26 augusti, 2020
Kinda Gurka samarbetar med Löt Gårdsmejeri för att producera osten kerno.
Jesper Lindström, Vreta Kluster

Den nya metoden svinnovation hjälper livsmedelsföretag ta vara på sina rester. I pilotstudien räddades kärnmjölk och 250 000 liter gurkspad från att kastas.

– Vi måste minska svinnet, och det är suveränt om vi kan göra det säljbart i annan form, säger Annika Grälls.

Svinn förekommer i hela livsmedelskedjan och i Sverige slänger vi ungefär 25 procent av all mat. Därför har Annika Grälls, ansvarig för område mat och måltid vid Alfred Nobel Science Park, tillsammans med Jesper Lindström vid Vreta Kluster, tagit fram metoden svinnovation.

Metoden utgår från livsmedelsproducerande företag som har någon form av spill eller sidoflöden i sin produktion. Tanken är att metoden ska skapa uppslag och idéer till nya produkter, säger Jesper Lindström.

Värderar resurser

De nya produkterna, som tillverkas på sidoflöden, kan bli till nya livsmedel eller andra sorters produkter. I metoden värderar man vilka resurser och vilken kompetens som krävs för att utveckla idéerna, och vilken marknadspotential de får.

Processen testades i skarpt läge med lysande resultat under en pilotstudie i februari i år på Kinda Gurka. Företaget hällde tidigare bort nära 250 000 liter gurkspad varje år – trots att en analys visar på att produkten innehåller nyttiga bakterier.

Svinnovationsmetoden tog fram 46 olika förslag för hur gurkspadet kan komma till användning. Därefter fick ägarna till Kinda Gurka välja ut sex förslag som utarbetades till konkreta affärscase.

Skapade ny produkt

I ett case använde man gurkspadet tillsammans med kärnmjölk från Löt Gårdsmejeri. Kärnmjölken är spill från smörtillverkning, och när den kombinerades med gurkspadet skapades osten kerno. Produkten blev så lyckad att Paul Svensson, stjärnkock och hedersdoktor vid Örebro universitet, för förnärvarande köper upp allt som produceras. För den som vill testa kommer kerno att finnas på restaurangen Paul Taylor Lanthandel som drivs av Paul Svensson och Tarque Taylor.

– Även om det är en bra story – från sidoflöde till stjärnkockar – är det viktigt att metoden kan användas av andra producenter och förädlare för att minska svinnet genom att göra det säljbart i annan form. Företagen kan göra det på egen hand eller genom samarbeten, säger Annika Grälls.

Svinnovationsprojektet har spelat in en film om processen med Kinda Gurka. Den görs inom projektet Swedish Scaleups med finansiering av Tillväxtverket, och ska visas på finalen av Årets Kock den 17 september. Den kommer även finnas tillgänglig på hemsidorna för Swedish Scaleups, Vreta Kluster och Alfred Nobel Science Park.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Alfred Nobel Science Park

You must be logged in to post a comment Login