Harlaut, Tjäder och Thorgren till X-games

Av på 28 januari, 2021
Henrik Harlaut, Jesper Tjäder och Sven Thorgren försvarar de svenska färgerna under X-games i Aspen. Foto: Daniel Bernstål.

På fredag är det äntligen dags att inleda actionsportvärldens höjdpunkt, X-games Aspen. Alla snowboard- och freeskifantaster kan se fram emot tre fullspäckade dagar när världens bästa åkare, däribland tre svenskar, drabbar samman i det ikoniska evenemanget.

Tävlingarna inleds på fredag, i högt tempo, med bland annat snowboarddamernas slopestyle, skiddamernas big air och den populära tävlingen snowboard knuckle huck där åkarna gör trick utför big air hoppets landning.

De svenska fansen får dock hålla sig ända till lördagen då våra svenska åkare äntrar scenen.

Först ut är Sven Thorgren som tävlar i slopestyle under lördagen och även i big air på söndagen. Thorgren har sex medaljer i bagaget från tidigare tävlingar i X-games och jagar nu sitt första guld på amerikansk mark. Sven inledde tävlingssäsongen starkt med en andraplats i big air världscupen i Kreischberg. Och det är i just grenen big air som Sven har skördat störst framgångar i Aspen de senaste åren. Nu är det guldet i slopestyle som hägrar för den 26-årige Sollentunasonen som tog guld i slopstyle 2017, under X-games i norska Hafjell men nu siktar på att göra om samma bedrift i Aspen.

Andra svensken i backen är Henrik Harlaut som förra året blev historisk som skidåkare med sina 12 X-gamesmedaljer, 7 guld och 5 silver. Eftersom Harlaut tävlar i tre discipliner – big air, slopestyle och knuckle huck – har han chansen att utöka sin ledning i historiken till 15 medaljer. Är det för mycket att hoppas på för den nu 29-åriga veteranen? Knappast om du frågar Henrik själv som var nominerad till “Årets prestation” och även blev framröstad av svenska folket till tredjeplats i Jerringprisomröstningen.

Jesper Tjäder ställer i år upp i publikfriargrenen knuckle huck som har blivit mycket populär de senaste åren. Jesper som är en riktig showman visade vad han går för redan under X-games i Hafjell förra året då han gjorde banbrytande trick som en swich double backflip. Jesper har en förmåga att tänja på tyngdlagen och få det omöjliga att se enkelt ut. Jesper jagar sin första X-gamesmedalj, men det blir tufft eftersom det endast delas ut en medalj, guld, i showgrenen Knuckle huck.

Samtliga tävlingar sänds online via ESPN, YouTube, Facebook och Twitter, enklast är dock att följa tävlingarna via ESPN-appen.

…………….

Sammanställning över samtliga kanaler

Tider (med reservation för ev. förändringar)

Datum/tid Kanal Tävling
Fredag 29/1    
20.00–21.00 @XGames
@ESPN Facebook & Twitter
JEEP Women’s Snowboard Slopestyle
22.00–22.45 @XGames
@ESPN Facebook
Women’s Ski Big Air
Lördag 30/1    
02.00–02.30 @XGames
@ESPN Facebook & Twitter
Wendy’s Snowboard Knuckle Huck
03.00–04.00 @XGames
@ESPN Facebook
Women’s Ski SuperPipe
04.30–06.30 ESPN2 Men’s Ski SuperPipe

Wendy’s Snowboard Knuckle Huck (Encore)

19.00–24.00 ABC JEEP Women’s Ski Slopestyle

JEEP Men’s Snowboard Slopestyle

Pacifico Women’s Snowboard Big Air

Women’s Ski Big Air (Encore)

Söndag 31/1    
02.00–02:45   The Real Cost Men’s Ski Big Air
04.00–06.00 ESPN Monster Energy Women’s Snowboard SuperPipe

Men’s Ski Big Air (Encore)

19.00–22.00 ABC JEEP Men’s Ski Slopestyle

JEEP Women’s Snowboard Slopestyle (Encore)

Måndag 1/2    
02.30–05.00 ESPN Monster Energy Men’s Snowboard SuperPipe

The Real Cost Men’s Snowboard Big Air

Wendy’s Ski Knuckle Huc

Sport | Skidor
Örebronyheter

Källa Svenska Skidförbundet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in