Harmonis kulturpriser till Bergslagens Spektakelteater och Arne Johnsson

By on 14 november, 2021
Björn Johansson tog emot priset för Bergslagens Spektakelteater av Roland Hellsing (Harmonis ordförande) och Rickard Larsson (Harmonis dirigent). Arne Jonsson kunde inte vara på plats men hade sänt en videohälsning.

Bergslagens Spektakelteater och Arne Johnsson har tilldelats Manskören Harmonis kulturpris till Gudrun Perssons minne. Stipendierna delades ut på manskörens årliga sponsorevent som blev inställt förra året – därav två pristagare i år.

Manskören Harmoni har inrättat ett kulturstipendium till Gudrun Perssons minne. Harmoni fick, som flera andra föreningar, ett arv efter Gudrun Persson och manskören valde då att avsätta pengar till ett årlig återkommande kulturstipendium som uppmuntran och belöning till person och/eller personer som utmärker sig här och nu (innevarande år). Stipendiesumman är från 5.000 kr (för en person) till 10.000 kr (för grupp på fyra eller fler personer).

”Senast Manskören Harmoni arrangerade ett sponsorevent var hösten 2019. Det var alltså två år sedan och förväntningarna och längtan efter att få ses igen var stor både hos Manskören och sponsorer med gäster. Det var också två år sedan Kulturpriset till Gudrun Perssons minne delades ut så nu valde Manskören att dela ut två priser 2021”, förklarar Roland Hellsing – ordförande i Manskören Harmoni.

Bergslagens Spektakelteater tilldelas stipendiet med följande motivering:

”På deras hemsida kan man läsa: Någon är fullfjädrat proffs med utbildning och allt, någon hade aldrig tidigare stått på en scen. Några tangerar 90-årsstrecket men hoppar fortfarande högst när vi dansar, andra har faktiskt en bit kvar tills de blir nio. Vår kulturstipendiat är en mångfacetterad grupp entusiaster som på bara några år har lyckats sätta upp en rad bejublade föreställningar, såsom Pappersvalsen på Frövifors pappersbruk och Smidda planer i Löa hytta för att nu nämna några. Lägg därtill kortfilmen Hoffmanns droppar som andades ljus och hopp under pandemiårets scenmörker, samt de guidade stadspromenaderna under namnet Flydda tider, vilka väcker liv i historiska miljöer och personer från Lindesbergs-trakten. Detta är en förening som har en plats för alla, och alla behövs när det ska sys kostymer, skrivas manus, snickras scenografier, dansas och sjungas med mera. Skådespelen pulserar av glädje, gemenskap och entusiasm såväl som ren underhållning, lokalhistoria och musikaliska krumsprång. Föreningen ger glimtar av vad det innebär att leva i vår del av världen och det är med stor stolthet som vi tilldelar Harmonis kulturstipendium till Gudrun Perssons minne 2021 till Bergslagens spektakelteater.”

Arne Johnsson tilldelas stipendiet med följande motivering:

”I Dagens Nyheter 19 mars skrev litteraturkritikern Anna Hallberg: Att läsa sida upp och sida ner med nyanserade och sinnliga impressioner från resor i olika städer känns som att slita hjärtat ur kroppen. Dikterna påminner mig om något så avlägset att jag nästan glömt bort det. Att vara en människa i världen. Vår kulturstipendiat är en självklar del, en tryggt förankrad fura i Lindesbergs kulturliv. Lika självklar här som nationell litterär röst i nutidslyriken. Något som blir glasklart tydligt med den senaste boken Zoetrop som släpptes i nu våras. Zoetrop är lika mycket en poetisk reseskildring som en diktsamling om evigheten och vårt livs förgänglighet. ”Det är nu i eviga tider” lyder undertiteln på titelbladet, men vår del i detta eviga nu är emellertid mycket liten och dess försvinnande glöd falnar bort likt en tänd cigarett. Dikterna påminner oss om att: sammanhang, plats, ja hela världen är större än du själv. Med dessa nya livsvisdomar är det därför självklart att tilldela Harmonis kulturstipendium till Gudrun Perssons minne 2021 till just Arne Johnsson.”

”Efter utdelandet av kulturpriserna äntrade Harmony Band med Ninni Bautista som frontfigur scenen. Stämningen steg ännu mer och snart var det många som inte kunde sitta stilla. Strax före midnatt hade de sista gästerna lämnat och Harmonisterna kände sig mycket nöjda med kvällen och förhoppningsvis även gästerna”, summerar Roland Hellsing.

Tidigare kulturpristagare:

  • 2019: Chris Kläfford fick Manskören Harmonis kulturstipendium
  • 2018: Anya Blom fick Harmonis Kulturstipendium
  • 2017: Harmonis kulturstipendium till Polina Djusembeyeva

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login