Hårt tryck på serviceresor – försök undvika att åka under rusningstid

Av på 8 september, 2020
Arkivbild

Behovet av att åka med serviceresor i Örebro län har ökat kraftigt på bara några veckor. Antalet som vill åka har långt mer än fördubblats på kort tid och det kan medföra ökade väntetider.

Vi använder våra service- och färdtjänstbilar maximalt för att det inte ska bli för långa väntetider för våra kunder, men under rusningstider har vi svårt att klara av det, säger Staffan Juliusson, chef för serviceresor på Länstrafiken.

Med anledning av coronapandemin upphörde Länstrafiken med den så kallade samplaneringen den 24 april 2020. Samplanering innebär att Länstrafiken aktivt strävar efter att planera så många resor som möjligt på ett sådant sätt att bilarna och bussarna tar så många passagerare som möjligt vid varje resa, för att få en kostnadseffektiv verksamhet.

Smittskyddsenheten i Örebro läns bedömning var att det fanns risk för smittspridning i ett fordon där det satt fler än en passagerare. Därför stoppades samplaneringen och endast en passagerare tilläts därmed åka i ett och samma fordon, oavsett storlek på fordonet.

Beslutet om slopad samplanering gäller fortsatt också under hösten. Men behovet av serviceresor har ökat då verksamheter som låg nere i våras nu återigen dragit igång igen. Det handlar till exempel om dagvården, besök till sjukvården samt färdtjänst.

Under våren genomfördes cirka 900 resor per dag. När nu verksamheterna dragit igång efter sommaren ökade efterfrågan på serviceresor dramatiskt.

– Vi har de senaste två veckorna gått från cirka 900 resor per dag till cirka 2 400 resor dag och vi räknar med att efterfrågan kommer att stiga ytterligare. Vi använder våra fordon maximalt för att klara av den ökade efterfrågan men på morgnarna och eftermiddagarna är läget extra ansträngt då det är många som ska till och från skola och arbete.

– Därför uppmanar vi nu alla som kan planera sin resa att undvika att boka en serviceresa under rusningstid, alltså mellan 06.30-09.00 samt mellan 14.30-16.00 på vardagar. Annars riskerar våra kunder att få vänta länge på sin resa, säger Staffan Juliusson, chef för serviceresor.

I Serviceresor ingår bland annat färdtjänst och sjukresor.

När det gäller resor med Serviceresor gäller även fortsatt Folkhälsomyndighetens rekommendationer:

  • Håll avstånd till andra
  • Tvätta alltid händerna efter resan
  • Undvik att röra vid ögon, näsa och mun
  • Nys och hosta i armvecket
  • Avstå onödiga resor
  • Stanna hemma när du är sjuk, även vid lindriga symtom

Lokalt | Länet
Örebronyheter

Källa Länstrafiken Örebro

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in