Helikoptrar sätts i beredskap för första gången i år

By on 25 mars, 2022
Arkivbild

Brandriskvärdena i delar av landet är redan höga eller mycket höga. MSB har därför fattat beslut om att två helikoptrar ställs i beredskap från och med i dag fredag, klockan 13.00 till och med måndag klockan 13.00. Ordinarie beredskap startar vanligtvis i april.

– Det är tidigt på säsongen men vi väljer att sätta två helikoptrar i beredskap redan nu. De höga värdena kan leda till allvarliga bränder och därför agerar vi proaktivt för att vara redo om det behövs. Helikoptrarna är ett komplement till resurser på marken och som på efterfrågan kan stödja kommunal räddningstjänst i släckningsarbetet, säger Erik Flink, projektledare på MSB.

De två helikoptrarna i beredskap är placerade i Västerås och har en beredskapstid på 90 minuter. Efter helgen görs ny bedömning kring eventuell fortsatt beredskap. MSB har tillgång till fler än 10 helikoptrar under ordinarie beredskapsperiod. Under säsongen kan helikoptrarna flyttas utifrån var brandrisken är som högst.

– Vi är beredda men alla måste ta sitt ansvar för att minska risken för bränder. De allra flesta bränder startar på grund av det mänskliga beteendet. Våren har kommit och många passar nu på att elda i trädgården eller premiärgrilla. Använd appen Brandrisk Ute för att hålla koll på brandrisken där du befinner dig och anpassa ditt beteende därefter, säger Erik Flink.

Helikoptrar, skopande flygplan och skogsbrandsdepåer

Utöver helikoptrar kan MSB även stödja räddningstjänsten med släckning från luften med skopande flygplan som planeras att sättas i beredskap 1 april. MSB har också skogsbrandsdepåer på 14 orter i Sverige. Depåerna innehåller utrustning för skogsbrandssläckning bland annat brandslang, motorsprutor och motorsågar. MSB har även högkapacitetspumpar som kan transportera vatten långa sträckor.

Beredskap för helikoptrar

  • Tidsperiod: 25 mars 13.00 – 28 mars 13.00
  • Beredskap: 90 minuter
  • Antal: 2 helikoptrar
  • Plats: Västerås

Sverige
Örebronyheter

Källa: MSB

You must be logged in to post a comment Login