Hemkunskap för millennials ska få fler att vårda sina prylar

Av på 28 september, 2021

För att bespara jordens resurser behöver fler bli bättre på att vårda sina nyköpta prylar och laga sina gamla, det menar Blocket och Clas Ohlson som tillsammans med Medborgarskolan nu lanserar kursen “Hemkunskap för millennials – och alla andra som vill sluta be om hjälp”.

Vid fyra gratis kurstillfällen online ska fler få kunskap om hur de förlänger livet på sina prylar.

Nio av tio tycker att det är viktigt att veta hur man lagar och vårdar kläder, skor och andra saker, framför allt av klimatmässiga skäl, det visar en undersökning från Kantar Sifo. Men de flesta har ingen aning om hur det ska gå till. Många är benägna att slänga saker som kunde ha räddats rakt ned i soporna eller på återvinningscentralernas högar.

– För att få fler att äga och använda sina prylar längre behöver kunskapen om hur du tar hand om dina grejer öka. Det är kunskap som tidigare var självklar, men som det moderna samhället i vissa fall glömt bort. Det ska vi ändra på nu, säger Tero Marjamäki, Hållbarhetsansvarig på Blocket.

De fyra kurstillfällena baseras på förlaget Max Ströms återbruksbok Bättre begagnat av författaren Johan Tell och omfattar egenvård och återbruk av kläder, möbler, cyklar och information om verktygen som är bra att ha hemma.

– Produkter för gör-det-själv-projekten har alltid varit populära hos oss men vi tror att det finns många fler som skulle kunna laga det man redan äger istället för att köpa nytt. Ofta är det inte mer avancerade produkter än en sax, nålar, lim och lite rengöringsmedel som behövs för att komma igång. Om vi bjuder på kunskapen så tror vi de flesta kan börja laga smått och fortsätta därifrån, säger Erik Román, Affärsutvecklare på Clas Ohlson.

– Samhället har länge pratat om behoven att lappa och laga mer. Men nu slutar vi snacka och börjar laga. Tillsammans med Blocket och Clas Ohlson kommer våra kurser göra det enklare att få till en mer hållbar livsstil. Vi ses i den digitala skolbänken, säger Gunilla Söderström, Verksamhetschef Kurser och utbildningar, Medborgarskolan.

Om kursen och anmälan
Kurserna genomförs online via mötesverktyget Microsoft Teams. Deltagandet är kostnadsfritt men bokning är obligatorisk då antalet platser är begränsat. Vid deltagandet i kurserna ingår kurslitteratur – ett exemplar av boken Bättre begagnat. Första kurstillfället är 13 oktober.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in