Hjälparbete efter jordbävningen i Albanien med MSB och Lions Sverige tillsammans

By on 20 december, 2019
Lossning av tält och förnödenheter.

På förfrågan till EU från Albanien om hjälp till nödlidande på grund av jordbävningskatastrofen 26 november fick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) onsdagen den 3 december uppdraget att skicka personal, tält, sängar och madrasser.

Lions Sverige har ett samarbete med MSB sedan 2004 och Lions ser till att det alltid finns tält och filtar i lagret i Kristinehamn.

Denna gång skickades 482 tält, med tillhörande 1152 filtar men också 1000 sängar och madrasser. Lasten gick från Kristinehamn måndagen den 9 december.

Redan innan lasten gick iväg hade Lions Sverige kontakt med Lions i Albanien. De lokala lionsklubbarna är med i arbetet på plats. Under tisdagen den 10 december hade den svenska personalen ett möte med lions i Tirana.

De 7 långtradare med materialet anlände den 12 och 13 december till den hårt drabbade staden Durrës, väster om Tirana. Albanska myndigheter upplåter ett lager så att materialet ligger under tak tills det skall delas ut. 420 tält kommer att gå till Vore utanför Durrës. Övriga tält levereras på andra håll efter behov.

Under måndagen den 16 december skall lokala Lions och andra medhjälpare utbildas i tältresning i Vore. Sema Panboon som är medlem i Lionsklubb Skellefteå och anställd på MSB rapporterar löpande om arbetet.

Sedan samarbetet med MSB började har Lions Sverige donerat över 5000 tält för drygt 30 miljoner kronor.

Världen
Örebronyheter

Källa Lions International

You must be logged in to post a comment Login