Hög tid att vaccinera sig mot TBE

By on 20 mars, 2023
Arkivbild

Fästingarna börjar vakna! Med vår och värme startar också årets fästingsäsong. Om du tänker vistas i skog och mark är rekommendationen att vaccinera dig mot fästingburen hjärninflammation, TBE. För att få bra skydd krävs flera doser.

Under 2022 smittades 19 länsbor av TBE och året innan rapporterades 29 fall. Fallen finns över hela länet. De flesta fall av TBE uppkommer under sommaren och hösten.

– Antalet fall har varierat en del senaste åren men sett över en längre tid är trenden ökande. Under 2021 var det en markant ökning. Om vi ser till hela Sverige har TBE ökat både i antal fall och även spridit sig till nya delar av Sverige, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.

De flesta som smittas får lindriga besvär, men det finns också personer som får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Därför är det är det viktigt att vaccinera sig mot TBE om man rör sig ute i skog och mark. Helst bör det ske så tidigt som möjligt inför fästingsäsongen.

Riskområden

TBE-vaccination rekommenderas till:

• Personer som vistas i skog och mark i Örebro län.
• Personer som vistas i skog och mark i riskområden i andra län. Sammanfattningsvis utgör Sverige söder om Dalälven samt Gävle kommun riskområden för TBE. Smittan är vanligast inom Upplands och Södermanlands skärgårdar samt omkring Mälaren men finns även västerut och i södra Sverige.
• Resenärer som vistas i skog och mark på Åland, i Baltikum eller riskområden i Central- och Östeuropa.

Det finns vaccin mot TBE

Grundvaccination ger ett bra skydd mot TBE men måste upprepas för att ge fortsatt skydd.

Grundvaccinationen mot TBE består av tre eller fyra doser beroende på ålder, om man är under eller över 50 år när man tar sin första spruta, eller om man har nedsatt immunförsvar. Barn kan vaccinera sig från ett års ålder, men hos de flesta kan vaccinering vänta till efter tre-årsåldern.

Var kan jag vaccinera mig?

Du kan vaccinera dig på länets vaccinationsmottagningar eller på en vårdcentral Vaccin omfattas inte av högkostnadsskyddet.

På de flesta av länets vårdcentraler kan du boka tid via 1177.se. Du kan också ringa 019-602 80 00 för att boka tid.

Hälsa | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Region Örebro Län

You must be logged in to post a comment Login