Höga vattennivåer ger massor av energi – så kan allmänheten påverkas

By on 23 oktober, 2019
Foto: Linde energi

Den senaste tidens rikliga nederbörd har fyllt på Linde energis vattenmagasin rejält, vilket innebär att vi kan producera massor av förnybar energi. Som allmänhet kan man behöva vara extra uppmärksam och vidta vissa försiktighetsåtgärder i samband med de höga flödena.

De senaste veckorna har regnet bokstavligt talat stått som spön i backen.Det har gett effekt i Linde energis vattenmagasin och nu produceras stora mängder energi i de fem kraftstationerna i Dalkarlshyttan, Bohr, Vedevåg, Ringaby och Oppboga.

– Vi arbetar febrilt med att anpassa vattennivåerna och justerar produktionen i realtid, säger Peter Ström, chef för elproduktion på Linde energi.

– Samtidigt som vi påverkas av det andra energibolag gör uppströms, påverkar våra aktiviteter de energibolag som är verksamma nedströms. Då kraftverken går fullt sedan några dagar handlar det just nu om att transportera rätt mängd vatten förbi kraftverken för att klara dämningsgränserna. Det är hårfina avvägningar, fortsätter Peter Ström.

För allmänheten innebär de höga flödena inte en risk i sig, men det kan vara bra att vidta vissa försiktighetsåtgärder.

– Den som rör sig nära våra vattendrag och kraftstationer bör var extra uppmärksam. Strömmarna är kraftiga i vattendragen, hälsar Peter Ström.

– Om båten fortfarande ligger i eller om man äger en brygga kan det vara bra att se till att de är ordentligt förtöjda, avslutar Peter Ström.

Länet
Örebronyheter

Källa: Linde energi

You must be logged in to post a comment Login