Högsäsong för bränder – varannan lämnar levande ljus utan uppsikt

Av på 17 december, 2017

December är juletid, med adventsljusstakar och mysiga sammankomster, men också den månad då flest personer omkommer i bränder. Levande ljus är en av de vanligaste orsakerna till bränder så här års. En färsk undersökning från If visar att varannan svensk ibland lämnar levande ljus utan uppsikt. En av fem tillfrågade har varit med om en incident med levande ljus.

På söndag är det tredje advent och därmed en av årets brandfarligaste dagar. Omkring 40 procent av alla bränder med levande ljus inträffar i december, med toppar på helgdagar och i samband med advent.

Värsta brandperioden brukar vara tredje advent. En trolig orsak är att julmyset och julstressen är som intensivast med både juleljus och julstök igång över hela bostaden. Och det kan vara svårt att hålla koll på allt, säger Lars Silfverswärd, säkerhetsexpert på If.

En undersökning från försäkringsbolaget If med 3 507 personer visar att en av fem har varit med om en incident med levande ljus.

Samma undersökning visar att mer än varannan (53 procent) ibland lämnar levande ljus utan uppsikt, till exempel om de går in i ett annat rum eller går ut med soporna. Tre procent uppger att de brukar glömma bort att släcka ljusen när de går hemifrån.

Ljus kan brinna ner eller välta och antända något brännbart i närheten. Lämna därför aldrig levande ljus utan uppsikt. Ta alltid en extra runda i bostaden innan du går ut. Kontrollera att alla ljus är släckta och att spisen är avstängd, och se till brandvarnaren fungerar, säger Lars Silfverswärd.

Och om olyckan är framme gäller det att agera fort.

Skulle det börja brinna ska man ta sig ut snabbt, och stänga dörren efter sig. Man ska inte dröja sig kvar och försöka samla ihop tillhörigheter eller börja med att ringa räddningstjänsten. Rädda – larma – släcka. I den ordningen ska man gå till väga, säger Lars Silfverswärd.

Många bränder uppstår dagtid, till exempel när de stearinljus som tändes på förmiddagen inte längre syns så bra för att det har ljusnat ute. De glöms då lättare bort när man lämnar rummet eller går till jobbet.

Mellan 2007 och 2016 har det omkommit i genomsnitt 110 personer per år på grund av brand, enligt statistik från MSB. Hittills i år är siffran 98.

Ifs tips för att undvika bränder i jul:

  • Ställ aldrig värmeljus direkt på en bordsskiva. Ställ inte heller värmeljusen för tätt, det ska vara en hand emellan varje värmeljus.
  • Ha alltid uppsikt över levande ljus. Släck dem om du lämnar rummet. Se till att inte ha brandfarligt material i närheten av ljusen, som mossa eller gardiner.
  • Stäng av den elektriska adventsljusstaken med strömbrytare eller genom att dra ur kontakten, inte genom att skruva ur ett av ljusen.
  • I juletid spenderas mycket tid i köket. Lämna aldrig mat under uppvärmning på spisen och gå ut. Matfett som hettas upp för mycket börjar lätt brinna. Om smöret eller oljan skulle fatta eld sprider sig elden mycket snabbt via fläkten. Om en olje/smörbrand uppstår – kväv elden med ett lock eller en plåt, aldrig med vatten.
  • Brandvarnare är en självklarhet. Ta för vana att byta batterier vid advent varje år. Ha också en brandsläckare hemma. Bäst är 6 kg pulversläckare som även fungerar på elbränder. En brandfilt kväver eld utan att börja brinna och är också bra att ha i bostaden.
  • Ring alltid 112 om du upptäcker en brand eller om någon är i fara.
  • Och sist men inte minst: var återhållsam med eldvattnet…
Händer det att du lämnar levande ljus utan uppsikt? Totalt 18-34 år 35-54 år 55+
         
Ja (NET) 53% 61% 58% 43%
     
Ja, ofta 3% 5% 4% 1%
     
Ja, ibland 17% 23% 21% 10%
     
Ja, men sällan 33% 33% 33% 32%
     
Nej, aldrig 47% 39% 42% 57%
     

Regionalt
Örebronhyheter

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 22 november – 5 december 2017 har sammanlagt 3507 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in