Högsäsong för fästingar

By on 5 juni, 2017
Arkivbild

Allt fler är ute i skog och högt gräs där risken för fästingar är större, från början av juni fram till augusti får 1177 Vårdguidens webbsida om fästingbett 10 000-20 000 besök varje vecka.

– Om du hittar en fästing på kroppen ska du ta bort den så fort som möjligt. Det är ingen mening att smörja eller badda något på fästingen innan den tas bort. Ett fåtal fästingar bär på smittämnen som kan föras över när de biter sig fast. På 1177 Vårdguidens webbplats finns en film och mer information om hur man tar bort en fästing, säger Staffan Gullsby, läkare vid 1177 Vårdguiden.

Fem tips för att ta bort fästing

  1. Använd en pincett eller en fästingborttagare. Båda finns att köpa på ett apotek.
  2. Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut.
  3. Försök se till att hela fästingen följer med, men om rester av fästingens käkparti blir kvar i huden kan du låta det vara. Kroppen stöter oftast själv bort det.
  4. Tvätta bettstället med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.
  5. Efter några dagar uppstår en liten inflammation. Då är det ofta ganska enkelt att ta bort eventuella delar av fästingen som sitter kvar med en pincett eller en nål, men det är inte nödvändigt att göra det.

På 1177 Vårdguidens webbplats får du veta mer om hur du undviker att bli biten och om du behöver söka vård vid ett fästingbett.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login