Högsäsong för mobilskador under sommarmånaderna

Av på 27 juli, 2021

Det är alltid trist när mobilen går sönder och det syns extra många sura miner under sommarmånaderna. Då inträffar nästan dubbelt så många olyckor där mobilen går sönder jämfört med under vintern. Det bästa tipset är att vara försiktigare.

Under sommarmånaderna sker ungefär dubbelt så många olyckor där mobilen går sönder jämfört med under vintern.
Statistik från If över förstörda och skadade mobiltelefoner visar att det under juni, juli och augusti kommer in nästan dubbelt så många skadeärenden som i december, januari och februari. En trolig orsak är att vi ägnar oss åt fler utomhusaktiviteter där mobilen finns med i bilden.

– På sommaren är folk mer utomhus och utför olika aktiviteter. Mobilen lever farligt eftersom man gärna vill ha med den överallt. Bad, cykling och båtturer är typiska riskaktiviteter där mobiler ofta är i bakfickan på shortsen i stället för att ligga säkert i väskan, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

63 procent av respondenterna i Ifs undersökning tar exempelvis med mobilen till stranden och 38 procent har med den när trädgårdsarbete utförs. Men till och med i duschen kan mobilen råka illa ut. En på tio uppger att de tar med eller använder mobilen i duschen.

If manar till försiktighet och att tänka på att mobiler inte tål särskilt mycket. Skadat glas, skadade baksidor eller fuktskadade telefoner är bland de vanligaste skadorna.

– En mobiltelefon som får displayen krossad kan ofta lagas. Men hamnar den i vattnet till exempel är det inte alltid möjligt eftersom den då ofta blir helt förstörd. Många skador kan trots allt undvikas om man hanterar sin mobil mer varsamt, säger Jenny Rudslätt.

Så ersätts stulen eller skadad mobiltelefon

– Blir mobilen stulen vid inbrott hemma, vid fickstöld eller överfall räcker grundskyddet i hemförsäkringen för att du ska kunna få ersättning. Om du tappar mobilen så att glaset spräcks eller mobilen skadas behöver du ha allriskförsäkring för att kunna få ersättning. Den kallas även för drulleförsäkring bland vissa försäkringsbolag och hos oss heter den Otur, säger Jenny Rudslätt.

Bra att veta är att värdet på mobiltelefoner sjunker snabbt, det görs så kallade åldersavdrag. Är mobilen äldre än ett visst antal år kan värdet anses vara för lågt för att ersättning ska kunna betalas ut. Självrisken kan ibland överstiga värdet på mobilen.

Jobbutrustning på semestern

Under corona har ökat hemarbete bidragit till att många tagit med arbetsutrustning till hemmen och sommarstugorna. Jobbmobil och annan teknisk utrustning har ibland även följt med på semestern.

– Det är viktigt att komma ihåg att hemförsäkringen inte gäller för mobiltelefoner som ägs av ett företag, utan endast när en privatperson står som ägare, säger Jenny Rudslätt.

I vilket eller vilka sammanhang brukar du använda / ta med din din mobiltelefon?

På stranden 62,67%
På cykelturen 44,89%
På resa 81,23%
Under träningspasset 37,87%
Under bilkörning 47,81%
På matcher 29,64%
I duschen 9,48%
Vid trädgårdsarbete 38,26%
Annat 4,44%
Inget av ovanstående 4,44%
Jag har ingen mobiltelefon 0,20%

Om undersökningen

Panelundersökningen genomfördes av Syno International och besvarades av 1 508 respondenter från ett flertal onlinepaneler 4-7 juni 2021. Respondenterna som ingick i undersökningen hade en jämn fördelning mellan kön, ålder och geografisk hemort. Syno International har 55 anställda på 12 kontor världen över som samlar in och hanterar data kring konsumenter för ledande företag och organisationer.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: If

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in