Högt tryck på VA-nätet när allt fler ska fylla poolen

By on 11 maj, 2021

Allt fler skaffar pool och när värmen kommer blir det stora vattenuttag samtidigt.

Sommaren 2018 påverkades VA-nätet i Karlskoga märkbart när många fyllde poolen i torkan som rådde. Sedan dess har allt fler skaffat pool och nu börjar många fylla upp.

– För att minimera riskerna finns det några tumregler som man ska tänka på. Dels att inte fylla samtidigt som grannen eftersom det blir rusning i vattenledningen vilket kan ge missfärgat vatten i ett helt område. Det är även bra att ha vädret i åtanke och välja att fylla poolen när det är sämre väder, då är nätet inte lika belastat med trädgårdsbevattning, säger Stefan Karlsson, VA-chef på Karlskoga Energi & Miljö.

Tankbil rekommenderas

Ytterligare tips är att inte ha fullt tryck när man tappar utan hålla ett lugnt flöde. Det är även bra att tappa på natten då belastningen på nätet är lägre. Slangen ska inte hamna under ytan – då det är risk för undertryck och vattnet kan flöda tillbaka i ledningen.

När man har en större pool rekommenderas inte att fylla den med trädgårdsslang utan istället anlita en speditör som kommer med en tankbil. Karlskoga Energi & Miljö har en så kallad vattenkiosk på Svetsarevägen som är anpassad för stora uttag och där kan tankbilarna fylla på.

Länet
Örebronyheter

Källa:  Karlskoga Energi & Miljö

You must be logged in to post a comment Login