Hopp om längre överlevnad vid ovanlig cancertyp

Av på 24 juli, 2013

Patienter med en obotlig cancerform kan leva ett år längre med en behandling som troligen är skonsammare än traditionell cellgiftsbehandling. Behandlingen som i Sverige bara utförs vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska nu studeras i en världsunik studie.

Nya resultat tyder på att behandling med leverperfusion kan öka överlevnaden med ett år för patienter med en ovanlig cancerform som sprids från ögat till levern. Nu ska behandlingsmetoden utvärderas i SCANDIUM-studien vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin.

– Om vi kan vinna ett år i överlevnad är det väldigt bra. Nya cellgiftsbehandlingar brukar oftast bara göra att patienten tjänar några extra veckor. Så i cancersammanhang är ett år en lång tid, säger Per Lindnér, verksamhetschef för Transplantationscentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och docent vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

De flesta dör inom ett år
I dag är prognosen dyster för patienter som drabbas av malignt melanom i ögat, som har spridits till levern. De flesta patienter överlever bara 6-12 månader och hittills har ingen behandling visat sig ge längre överlevnad. I Sverige drabbas ungefär 40 patienter per år.

Men nu sätts alltså hoppet till leverperfusion. Behandlingen innebär att läkarna frikopplar patientens lever från blodomloppet och ansluter den till en hjärt-lungmaskin. På så sätt skapas ett slutet system som gör det möjligt att behandla levern med cellgifter som är mycket starkare än de man kan ge till patienten på traditionellt sätt. Efter att levern har behandlats med cellgifterna sköljs den rent och kopplas tillbaka in i patientens blodomlopp.

Skonsammare än traditionell cellgiftsbehandling
Om studien bekräftar att leverperfusion gör att patienter kan leva längre vore det även glädjande ur ett livskvalitetsperspektiv. Behandlingen är nämligen förhållandevis skonsam, säger Roger Olofsson, specialistläkare inom kirurgi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och doktorand vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

– Traditionella behandlingsmetoder med cellgifter pågår under en längre tid och sänker livskvaliteten för patienten eftersom man mår dåligt av behandlingen. Leverperfusion är en insats man gör vid ett enda tillfälle och patienten återhämtar sig oftast inom en månad.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in