Hotellen har tappat 12 miljarder på rumshyror

Av på 23 januari, 2021

December månads logiintäkter för hotellbranschen föll med 70 procent jämfört med samma period förra året, det innebär att svenska hotell tappat 12 miljarder kronor enbart på rumshyror sedan mars månad.

– Det är ett gigantiskt bortfall och förklarar varför det finns ett så akut behov att skynda på stödutbetalningarna. Det har exempelvis inte gått att söka omställningsstöd för perioden efter juli 2020 och det underminerar hela branschen, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Helt nya siffror från Benchmarking Alliance som Stockholms Handelskammare bearbetat visar att även december månad blev tuff för hotellen, årsförändringen i logiintäkter redovisas till minus 78 procent för hotell i Stockholms län och minus 70 procent för landet som helhet.

Under december 2019 noterades 1 307 miljoner kronor i intäkter på svenska hotell, en siffra som denna decembermånad skrevs till 391 miljoner kronor. Förklaringen är både betydligt lägre beläggning och lägre snittpriser på de rum som hyrs ut.

– Det är ett mycket mörkt läge och vi lär inte se någon vändning förrän smittkurvorna vänder nedåt och restriktionerna lättar. För att hotellen ska klara av att hålla ut och ha förutsättningar att växla upp när situationen blir bättre så krävs att de befintliga stödåtgärderna börjar fungera ordentligt, säger Stefan Westerberg. – Det är jättebra att det tagits fram omställningsstöd och att dessa förlängts, men det är ett väldigt stort problem att det inte går att söka stöd för perioden efter sista juli. Det är inte rimligt att ha ett glapp på nästan ett halvår, så det måste åtgärdas snarast möjligt.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa Stockholms Handelskammare

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in