Hugo, Alexander och Mia-Helene fick bäst resultat i Örebro län

By on 8 juni, 2023
Bild: Transportföretagen

Hugo, Alexander och Mia-Helene fick bäst resultat i Örebro län på Transportföretagens yrkesprov, nu har resultaten för Transportföretagens yrkesprov kommit.

Mia-Helene Laane och Hugo Hallmen från Örebro samt Alexander Lindblad från Lindesberg fick bäst resultat i Örebro län, totalt deltog över 1 300 elever från hela landet.

Mellan den 24 april och den 26 maj har över 1 300 elever från 100-talet gymnasieskolor runt om i hela landet deltagit i Transportföretagens yrkesprov. Yrkesprovet omfattar de fyra grenarna bilskadereparation, maskinteknik, lastbilsteknik och personbilsteknik.

I Örebro län fick Hugo Hallmen, som tar studenten från Realgymnasiet i Örebro, bäst resultat inom personbilsteknik

– Det känns jättekul att få höra att man är bäst i länet! Det kom som en överraskning och jag trodde absolut inte att jag skulle få mest rätt svar av de som deltog i Örebro län. Framöver väntar jobb som båt/mc-mekaniker och jag börjar direkt efter studenten. I övrigt tar jag det som det kommer, säger Hugo Hallmen om resultatet och sina planer för framtiden. 

Mia-Helene, som studerar på Proffsgymnasiet i Örebro, gjorde bra ifrån sig när hon fick länets bästa resultat inom lastbilsteknik. Alexander Lindblad från Lindesberg fick Örebro läns bästa resultat inom maskinteknik. 

– Först och främst vill jag gratulera Mia-Helene, Hugo och Alexander till fina resultat. Vi arrangerar yrkesprovet för att långsiktigt stärka utbildningarna och mäta elevernas kunskaper för en bättre matchning med företagens behov. På det här sättet kan vi anpassa utbildningarna så att de är aktuella och attraktiva för morgondagens talanger samt möta arbetsmarknadens behov, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Motorbranschen befinner sig mitt i det stora teknikskiftet med digitalisering och automatisering. En viktig uppgift är därför att berätta om den hållbara utveckling branschen befinner sig i. En omställning som innebär större variation inom branschens olika yrken, nya typer av arbetsuppgifter, datorisering och färre tunga moment, som också kan bidra till att fler kvinnor upptäcker branschens yrken.

Om yrkesprovet

Yrkesprovet riktar sig mot avgångselever i gymnasieskolans fordonstekniska utbildningar och omfattar de fyra grenarna bilskadereparation, maskinteknik, lastbilsteknik och personbilsteknik. Eleverna får svara på 7, 8 eller 11 moduler, beroende på inriktning. Varje modul består av 12 flervalsfrågor. Det är enbart fordonstekniska frågor. I år skrev 1371 elever från 100-talet gymnasieskolor i Sverige yrkesprovet. Genom att delta i yrkesprovet erhåller eleverna ett intyg som visar vilka moduler som eleven har klarat samt vilka moduler som yrkesprovet innehåller. 

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Transportföretagen

You must be logged in to post a comment Login