Humanitär kris i läger i Bosnien-Hercegovina

Av på 25 oktober, 2019
Foto: IFRC

En humanitär kris sker just nu i ett provisoriskt flyktingläger i utkanten av Bihac i Bosnien-Hercegovina. Vucjak-lägret – som har fått öknamnet ”The Jungle” av människorna som bor där – har inget rinnande vatten, ingen elektricitet, inga toaletter och endast mögliga, läckande och överfulla tält. Därtill ligger lägret på en soptipp och vid minerat område.

För närvarande bor minst 700 flyktingar och migranter i lägret. Förra veckan vistades 2 500 människor där vissa dagar. Flyktinglägret har bara 80 tält och alltför knapp sjukvård.

Hälsosituationen i Vucjak är djupt oroväckande. Det finns människor i lägret som har obehandlade brutna ben och lemmar. 70 procent har skabb, vilket är något som lätt hade kunnat förebyggas.

– När det gäller hygien, hälsa och skydd är läget alarmerande. Här sover man på marken i leran, sex personer delar på en filt och det är minusgrader på nätterna. Det är oacceptabelt. Åtminstone hälften behöver medicinsk vård och många har inte ens skor på fötterna. Omständigheterna de lever under är redan nu omänskliga och om några veckor kommer det att vara snödrivor på marken. Det här är ingen plats för människor, lägret borde stängas, säger Nina Paulsen, katastrofrådgivare på Svenska Röda Korset och som besökt lägret.

Sedan början av 2019 har 23 000 flyktingar och migranter kommit till Bosnien-Hercegovina. Men mottagningscenter är fulla och tusentals migranter sover på gatan eller ockuperar tomma hus.

– Återigen ser vi resultatet av att det saknas säkra och legala vägar till EU för att söka skydd och flyktingar tvingas söka sig till inhumana läger i Europa. Det går inte att komma ifrån att vi alla har ett gemensamt ansvar för vad som händer vid EU:s yttre gräns, säger Alexandra Segenstedt, senior policyrådgivare migration.

– Oavsett legal status har alla rätt till grundläggande rättigheter och att få sina grundläggande behov tillgodosedda. Det innebär rätten till mat och vatten, rätten till grundläggande hälsovård och även rätten att söka asyl.

Röda Korset i Bosnien-Hercegovina har sju mobila team som hittills har hjälpt 41 000 personer. Teamen förser människorna i Vucjak och de som tar sig fram längs vägarna med mat, vatten, kläder, filtar, psykosocialt stöd och första hjälpen. De varnar också för landminor i skogen längs med vägen där människor tar sig fram.

Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) och Röda Korset i Bosnien-Hercegovina vädjar nu om 32 miljoner kronor i humanitärt stöd för att hjälpa 7 500 av de mest utsatta flyktingarna och migranterna med mat, hygienartiklar, första hjälpen och annat stöd. Även värdfamiljer omfattas och ges kontantstöd.

– Dessvärre är endast en tredjedel av denna vädjan täckt och situation är akut inför vintern. Alla aktörer borde göra mer, säger Nina Paulsen. 

Världen
Örebronyheter

Källa: Svenska Röda Korset

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in