Hundägare se upp ormarna har vaknat

By on 12 april, 2023
Arkivbild

Med vårvärmen kommer huggormarna fram igen efter sin vinterdvala, och ett antal hundar som är försäkrade hos Sveland Djurförsäkringar har redan blivit bitna.

Huggormsbett kan vara mycket farliga för hundar, de flesta återhämtar sig men i värsta fall kan ett bett få dödlig utgång.

Enligt statistik från Sveland Djurförsäkringar är hundar det sällskapsdjur som löper störst risk att bli biten av en huggorm. Totalt har närmare 450 hundar blivit bitna de tre senaste åren.

Hundar blir ofta bitna i nosen eller i något av benen. När olyckan är framme går det aldrig att veta hur mycket gift huggormen sprutar in, ibland är det ingenting och ibland är det en större dos. Det är därför viktigt att direkt få rådgivning av en veterinär om hunden har blivit biten. I de allra flesta fall behöver den tas till en klinik.

Det är viktigt att hålla djuret så stilla som möjligt för att begränsa spridning av giftet i kroppen. Bäst är att bära djuret om den möjligheten finns.

Att en hund avlider till följd av ett huggormsbett är inte så vanligt. Men det kan ge skador på lever och njurar och även hjärtproblem.

– Det bästa sättet att undvika att hunden blir biten av en huggorm är att hålla den nära sig i kopplet och att hålla extra uppsyn i terräng där man kan misstänka att det finns orm. Huggormar trivs till exempel i utkanten av skogar och i öppna fält och åkrar, säger Ursula Lige Berglund, tillförordnad skadechef för sällskapsdjur på Sveland Djurförsäkringar.

Symptom på huggormsbett

  • I de lindrigaste fallen blir den bitna kroppsdelen svullen och hunden reagerar med trötthet och vill ligga ner.
    .
  • Efter ett allvarligt bett blir hunden ofta trött och svullnar upp kraftigt. Andra symptom kan vara kräkningar, diarré och försämrad blodcirkulation.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Sveland

You must be logged in to post a comment Login