Hur klarar vilda djur den kalla vintern

Av på 6 januari, 2017
Fredrik Widemo, forskningsansvarig vid Svenska Jägareförbundet

När vinterväder drar in över landet är det främst rådjuren som behöver hjälp att hitta föda, älgar och harar är däremot bättre rustade för att klara en kall och snörik vinter.

Jägarna lägger ner mycket tid och resurser (350 miljoner kronor) på viltvård varje år. Det handlar bland annat om att fälla aspar och köra ut ensilage eller annat foder, t ex pellets, för att minska svält och lidande.

Självklart kan även du som privatperson hjälpa till. Men du måste först ha markägarens tillstånd att utfodra vilt.

Bra att tänka på vid utfodring:

  • Det är aldrig för sent att börja utfodra, men det är bäst att börja mata tidigt under vintern. Då lär sig djuren var maten finns innan kylan och snön kommer. Fortsätt sedan helst tills det börjar finnas naturlig mat.
  • Foderplatsen ska ligga fritt, så viltet har god uppsikt över omgivningarna. Därmed minskar risken att viltet tas av rovdjur.
  • Utfodra inte i närheten av trafikerade vägar, men ploga gärna upp stråk fram till utfodringsplatsen om det är mycket snö.
  • Starka individer håller ofta de svagare borta så ha gärna fler utfodringsplatser minst 50 meter från varandra, då får fler del av fodret.
  • Glöm inte småfåglarna! De gillar solrosfrön, hampfrö, osaltade jordnötter eller talg. Utfodra helst fåglarna där det finns skydd i form av risiga buskar. Då minskar risken för predation och fåglarna kan koncentrera sig på att äta.

Fler tips finns här >>

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in