Hur näringen påverkar vår mentala hälsa.

Dagens behandling av psykiska besvär består till största delen av psykiatriska droger; antidepressiva, antipsykotika och amfetaminliknande ADHD-droger. Man utgår från den förhärskande psykiatriska modellen som hävdar att psykisk sjukdom kommer från en kemisk obalans av transmittorämnen i hjärnan som skall ”återbalanseras” med kemikalier. En teori som dock inte har något vetenskapligt underlag.
Teorin har förkastats av ledande vetenskapsmän, inklusive de högsta psykiatrikerna inom amerikanska psykiatriförbundet, såsom ”formulerat av läkemedelsindustrin”. Vad kvarstår då inom psykiatrin? Ja, inte mycket. Möjligen elchocker från 1950-talet. Den kognitiva beteendeterapin, KBT, står ju främst psykologerna för.
Men det finns ett annat område som förfallit i glömska inom psykiatrin – om det någonsin funnits där. Hur näringen och maten påverkar vår mentala hälsa. Läkarna har max en veckas näringslära under sin mångåriga läkarutbildning så det är inte undra på att de är närmast totalt okunniga om näringens betydelse för psykisk och fysisk hälsa. Läkemedelsbolagen har tagit över utbildningen och mer eller mindre utbildat dem till kemister. Kanske hade det varit bättre om de också fått en kockutbildning.
Ett flertal studier på senare tid har visat att de som äter sju portioner med grönsaker och frukt varje dag lever lyckligast och är mentalt friskast. Det kan man inte säga om dem som äter sju piller om dagen. (1)
Idag (2012) får en stor mängd barn och ungdomar mellan 0-19 psykofarmaka:
50 000 får antidepressiva och/eller ADH-droger
18 000 får lugnande medel
6000 får sömnmedel (exklusive melatonin – totalt 19 000)
5000 får neuroleptika
Naturliga alternativ
Vanlig fiskolja, Omega-3, förbättrar symtomen hos dem som fått diagnosen ADHD utan de biverkningar som ADHD-droger har, såsom Ritalina, Concerta, Adderall och Strattera. Och dessutom mycket effektivare, visar en ny studie från universitet i Adelaide i Australien. När 130 barn i åldrarna 7 -12 fick fiskoljekapslar dagligen, förbättrades beteendet dramatiskt inom bara tre månader. (2)(3)
Professor Stephen J. Shoenthaler, kriminolog vid California State University, har gjort en undersökning i 12 ungdomsvårdsskolor och 803 kommunala skolor. Forskarna ökade mängden frukt, grönsaker och fullkornsprodukter och minskade andelen fett och socker i barnens diet. I ungdomsvårdsskolorna sjönk ”antisocialt beteende” med 47 % hos de 8 076 omhändertagna ungdomsbrottslingarna. I skolorna ökade studieresultaten med 16 % och inlärningssvårigheterna minskade med 40 % hos 1,1 miljoner barn. De flesta av dessa barn hade fått en diagnos och amfetamin för sitt ”störda” beteende, om de gått till en psykiatriker.
Läs fortsättningen om alternativ, psykiatrins historia och hur maten påverkar vårt humör och mentala hälsa >>
Örebronyheter
You must be logged in to post a comment Login