I mer än 50 % av cancerfall är det slumpen som spelar med våra liv

By on 4 februari, 2020
Arkivbild

Att försöka undvika cancer genom att inte röka, inte bränna sig i solen, vara försiktig med alkohol och att röra på sig kan ha bra effekter[i] men räcker inte. 

Detta är en sjukdom som till en betydande del beror på förändringar i DNA och i dag kan forskarna inte förklara 50 % av cancerfallen med livsstil eller ärftlighet, det är slumpen som spelar med våra liv[ii].

– Cancer är en sjukdom som berör så otroligt många människor, och i de flesta fall finns det ingen förklaring till varför just jag eller du drabbas. Om tio år är vi en miljon svenskar som kommer att ha haft och överlevt cancer. Detta kräver en omställning i vården, säger Margareta Haag, ordförande Nätverket mot cancer. – Det är obegripligt och för många även ett helt okänt faktum, att vi fortsätter diskutera varför cancervården inte är rättvis. Varför människor dör därför att de bor i fel region och därför inte får den bästa cancermedicinen eller behandlingen som kanske kunnat rädda livet på dem, varför forskarnas resultat och rekommendationer följs i en del regioner men inte i andra.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa Nätverket Mot Cancer
[i] http://www.natverketmotcancer.se/om-cancer/levnadsvanor-och-cancer/
[ii] https://www.svd.se/hur-vanligt-ar-cancer–och-vad-orsakas-det-av

You must be logged in to post a comment Login