I Örebro län får köparna näst mest fritidshus för en miljon kronor

Av på 24 februari, 2021
Arkivbild

I Örebro län får köparna näst mest fritidshus för en miljon kronor – 49 kvadratmeter. Dyrast är fritidshusen i Stockholm, där samma summa endast ger 21 kvadratmeter boyta. Det visar en ny kartläggning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Som följd av pandemin har säsongen för fritidshus inletts tidigare än vanligt i år. Många bostadsköpare vill redan nu säkra sommarens semester när det är sannolikt att den sker på hemmaplan även i år, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har med hjälp av siffror från Svensk Mäklarstatistik sammanställt kvadratmeterpriser på fritidshus runtom i landet och undersökt hur många kvadratmeter bostadsköparna får för en miljon kronor i respektive län.

Resultatet visar att en miljon kronor räcker längst i Kronobergs län. Med ett snittpris på 13 400 kronor får köparna här 74 kvadratmeter sommarställe för en miljon kronor. I Örebro län – tvåa på listan – ger samma summa 49 kvadratmeter boyta. Minst prisvärda är fritidshusen i Stockholm, där ett snittpris på 47 600 kronor inte ger mer än 21 kvadratmeter stuga för miljonen.

– Med ökande villapriser stiger också efterfrågan på fritidshus. Familjer utan ekonomiska förutsättningar för ett villaköp väljer då alternativ som ger mer boyta för pengarna och samtidigt tillgång till trädgård. Det är en utveckling vi får se mer av under våren, säger Marcus Svanberg.

Det genomsnittliga antalet kvadratmeter fritidshus som bostadsköpare i Sverige får för en miljon kronor har minskat i jämförelse med förra året – från 35 till 32 kvadratmeter i år.

Lista – här får köparna mest fritidshus för en miljon kronor:

1. Kronobergs län 74 kvm
2. Örebro län 49 kvm
3. Värmlands län 49 kvm
4. Västernorrlands län 46 kvm
5. Norrbottens län 46 kvm

Lista – här får köparna minst fritidshus för en miljon kronor:

1. Stockholms län 21 kvm
2. Gotlands län 23 kvm
3. Västra Götalands län 27 kvm
4. Hallands län 28 kvm
5. Södermanlands län 33 kvm

Ekonomi | Länet
Örebronyheter

Källa Länsförskringar Fastighetsförmedling

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in