IBF Örebro föll tungt i premiäromgången

By on 19 september, 2018

IBF Örebro tog emot nykomlingen Lindås Rasta IBK i premiären av Svenska Superligan i Idrottshuset, två lag som tippas att tampas i bottenstriden. Örebro har inför säsongen 18/19 tappat många nyckelspelare och ser ut att få det svårt att hävda sig gentemot de andra lagen i ligan, Örebro som har gått knackigt under försäsongen har mycket att bevisa.

Första perioden inleddes bäst av Lindås som redan i tredje minuten hade ett skott i stolpen, bortalaget följde upp spelet med att ta ledningen redan i den fjärde minuten med 1-0. Kvitteringen lät inte vänta på sig länge, det var Markus Lindgjerdet som gjorde 1-1 målet i den femte minuten. Nu gick det undan då Lindås stänkte in 2-1 i minut sex, 3-1 kom i den sjunde och såg det inget vidare ut för hemmalaget. 12 sekunder senare kom även 4-1 målet, som förekom av slarv från Örebro som tog time out. 6.29 kom en  straff för Örebro, Markus Ekengren tog den, körde en så kallad golfzorro men satte bollen mitt på målvakten. Lindås ångar på och gjorde 5-1 i den tionde minuten, målet kom efter slarv i hemmalaget. Efter Lindås femte mål ändrades spelet och Örebro fick mer bollinnehav, spelet var grötigt och slarvigt där det egentligen inte uppstod några större chanser. Med fem minuter kvar av perioden var det Lindås som etablerade någon sorts form av ordnat spel, något som ledde fram till att Örebro inte kom upp i banan och gästerna utökade ledningen till 6-1 i den nittonde minuten.

Perioden slutade 6-1 till Lindås, matchen 6-1 till Lindås

Andra perioden kom Adam Lundgren in i förstakedjan istället för Sofovic, det var nämnde Adam som fick en jättechans  i den första minuten då han stod helt ren riktigt länge som blev en halvchans. Spelet i mittperioden var inledningsvis helt annorlunda den första perioden, Lindås såg nöjda ut med resultatet och visade inte upp något tempo över huvudtaget. Istället var det Örebro som var hetare och hade två jättechanser i den femte minuten, nu var det hemmalaget som pressade på. I den sjunde minuten var det dags för Markus Ekengren att presentera sig ordentligt då han dundrade upp bollen i krysset på distans, reducering till 2-6. Lindås vaknade till och tog tag i både spel och boll, bortalaget vann en duell mot Örebro och kunde stänka in bollen i den åttonde minuten fram till en 7-2 ledning. I den tionde minuten vaknade andrakedjan till liv där Jacob Embretzen kunde stå fritt framför Lindås mål och trycka in 3-7. I den 15 minuten åkte Örebro på en utvisning då Marcus Pontusson fick sätta sig, Lindås utnyttjade övertaget och behövde inte mer än 43 sekunder innan de gick fram till 8-3. I den sista minuten av perioden slarvade gästerna ordentligt bakom eget mål då de tappade boll, Ekengren snappade upp bollen och la fram den till Simon Jirebeck som inte gjorde något misstag då han gjorde 4-8.

Perioden slutade 3-2 till Örebro, matchen 8-4 till Lindås

Tredje perioden kom Örebro ut och körde på ordentligt, Markus Lindgjerdet var framme och reducerade till 5-8 i den första minuten. I den femte minuten ringde det igen för Örebro, Markus Ekengren stötte in bollen på en backhand och matchen fick nytt liv. Nu var det bara två mål upp för hemmalaget, 6-8 på resultattavlan. I den femte minuten fick Örebro power play, och hemmalaget fick utdelning då Emil Ruud reducerade till 7-8 och nu var det bara ett mål upp. I den nionde minuten var det dags igen för Markus Lindgjerdets tredje mål, hattrick med andra ord och resultat utjämnat till 8-8. I den tolfte minuten backade Örebro hem och tillät Lindås att spela runt i hemmazon, något som straffade sig då gästerna tog tillbaka ledningen med 9-8. Efter målet ryckte gästerna upp sig och nu såg de ut som i den första perioden, med ett par minuter kvar av matchen valde Örebro att plocka ut målvakten, men Lindås red ut stormen och kunde vinna premiärmatchen i Idrottshuset.

Perioden slutade 4-1 till Örebro, matchen vanns av Lindås med 9-8.

Sammanfattat så var det gästerna Lindås som inledde matchen glödhett och dominerade den första perioden, något som speglades i en 6-1 ledning. Örebro inledde matchen med förstakedjan Simon Jirebeck, Suad Sofovic och Markus Ekengren – andrakedjan Markus Lindgjerdet, Emil Ruud och Jacob Embretzen. Andra perioden valde Örebros tränare att byta ut Suad Sofovic och sätta in Adam Lundgren tillsammans med Simon Jirebeck och Markus Ekengren, varför kan kan fråga sig då Adam inte tillförde något över huvud taget. Att Örebro fick mer att säga till om i den andra perioden berodde mer på att gästerna kände sig bekväma med resultatet snarare än att hemmalaget hade ryckt upp sig. Det var Örebro som tog tag i sista perioden på grymt bra sätt, hemmalaget jobbade på ett förtjänstfullt sätt upp sig till kvittering 8-8. Men då reste sig gästerna och satte det avgörande 9-8 målet, IBF Örebro försökte men räckte inte ända fram.

Sett till kedjeformationer så kändes Örebros första och andrakedja felbalanserade med Jirebeck, Sofovic och Ekengren plus Lindgjerdet, Ruud och Embretzen, två formationer som ligger alldeles för långt ifrån varandra kvalitetsmässigt. Helt klart ett felbeslut att byta ut Sofovic inför den andra perioden och sätta in en under matchen ganska osynlig Adam Lundgren, man kan undra varför? Varför inte istället låta Embretzen spela ihop med Ekengren och Jirebeck, samt låta Sofovic leka med radarpartnern Lindgjerdet och Ruud.

Lindås var nykomlingarna som Örebro mer eller mindre bara var tvungna att vinna över, i alla fall på hemmaplan. Nu blev det en jämn match, men det var mer ett resultat av att gästerna blev för säkra med sin 6-1 ledning och föll tillbaka i sitt spel i den andra perioden. Något som gjorde att Örebro kunde komma in och ifatt i matchen, nu ryckte tyvärr Lindås upp sig och visade upp vinnarinstinkter och kunde ta hem matchen.

Nästa match spelas mot IK Sirius IBK borta i IFU Arena A, ett Sirius som föll borta mot Falun i premiäromgången.