ID-brotten ökar – men det finns sätt att skydda sig

By on 9 juli, 2021
Foto: Charlotte May

ID-kapningarna ökar i Sverige och oron för att bli utsatt är stor. Enligt en kundundersökning från Telenor är 6 av 10 oroliga för att få sin identitet kapad och en majoritet vill lära sig mer om hur de kan skydda sig mot nätbedrägerier. De allra flesta, 9 av 10, uppger att de skulle anmäla till polisen om de blir utsatta, men av de som har råkat ut för bedrägeri är det är det bara 46 procent som har gått till polisen.

– För många är det förknippat med skam att bli lurad eller utsatt. Men den här typen av bedrägerier kan hända vem som helst. De kriminella jobbar med det här på heltid och många av dem är oerhört skickliga. Trots att jag jobbar med frågan och har mycket kunskap var jag själv nära att luras när bedragare kontaktade mig med en bra kopia på ett kortbedrägeri jag hade anmält, menar Vendela Normark Granetoft, säkerhetsledare på Telenor.

Enligt statistik från Brottförebyggande rådet, BRÅ, minskar antalet bedrägerier generellt, men från en hög nivå. 2020 anmäldes 212 984 brott, vilket motsvarar 24 brott i timmen under årets alla timmar. Men några bedrägeribrott ökar och det är de som är relaterade till nätet – social manipulering och ID-kapningar. De kriminella organisationerna har hittat nya vägar under pandemin, 2020 ökade anmälningarna om ID-kapningar med 10 procent och mörkertalet är stort.

– Vi vet att det finns ett stort mörkertal. Det är viktigt att alla som blir utsatta för nätbrott anmäler till polisen. Det är också viktigt att vi pratar mer om det så att vi kan skydda oss och hjälpas åt att sätta stopp för den här typen av kränkande kriminalitet, säger Vendela Normark Granetoft.

Enligt statistik från första kvartalet 2021 fortsätter ökningen, främst vad gäller romansbedrägerier och identitetsbrott mot äldre och funktionsvarierade.

Telenors kundpanel har nyligen fått svara på frågor om nätbedrägerier

  • 3 av 10 uppger att de själva har blivit utsatta eller har en familjemedlem som blivit det
  • 6 av 10 säger att de oroliga över att få sin eller någon familjemedlems identitet kapad online
  • 7 av 10 säger att de är oroliga över att någon olovligen ska använda deras eller familjemedlems kontouppgifter
  • En majoritet av föräldrar, 57 procent, är oroliga för att någon i familjen ska utsättas för kränkningar eller mobbing på nätet
  • 6 av 10 säger att de är oroliga för att utsättas för virusattack
  • 8 av 10 tycker det är viktigt att ha skydd mot nätbedrägeri men endast 4 av 10 har det idag
  • 55 procent vill lära sig mer om vilka risker som finns och hur de kan undvikas.

– Säkerhet är en prioriterad fråga för oss på Telenor. När det gäller angrepp mot kundernas uppgifter som finns hos oss samarbetar vi med etiska hackare. Vi utsätter oss själva för att kunna täppa till eventuella luckor. Parallellt vill vi informera och skydda våra kunder mot det som kan drabba dem mer direkt och som kan påverkas av deras eget beteende och vi erbjuder försäkring om det ändå skulle ske, säger Vendela Normark Granetoft.

Tips från Telenor säkerhetsledare på hur du kan skydda dig:

  • Se upp för svindel-SMS. De kan se ut som paketaviseringar, notifieringar om röstmeddelanden eller att ditt konto kommer att inaktiveras. Var alltid misstänksam mot SMS som innehåller en länk och klicka bara om du är absolut säker på vad det är.
  • Det finns en uppsjö av nätbutiker som ser äkta ut men vars enda syfte är att få dig att fylla i sina uppgifter. Handla bara i butiker du känner till.
  • Använd tvåfaktorsautentisering om du kan. Det innebär att du till exempel först skriver in ditt lösenord och sen får ett SMS eller mejl du måste bekräfta för att komma in på ditt konto.
  • Använd olika lösenord för olika inloggningar. Har du samma inloggningsuppgifter på flera ställen underlättar du för bedragaren vid angrepp.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Telenor Sverige

You must be logged in to post a comment Login