Idag startar EM i truppgymnastik

Av på 17 oktober, 2018

För tolfte gången genomförs EM i truppgymnastik. Tävlingen går i Odivelas, Portugal och under mästerskapen kommer junior- och seniormästare att utses i klasserna, dam, herr och mixed. Tävlingarna börjar med kvaltävlingar och de sex bästa lagen i varje klass tar sig till finaler, vilka genomförs 19 oktober för juniorerna och 20 oktober för seniorerna.

51 lag är anmälda till tävlingen från 16 olika länder. Totalt kommer 600 deltagare, domare och ledare att vara en del av mästerskapet.


Örebro har med deltagare i diverse klasser:

Junior damlandslaget truppgymnastik

Wilma Jönsson, AGF Örebro, Amy Schreiber AGF Örebro/Örebro GF

Junior herr landslaget truppgymnastik:

Casper Edewald, Örebro Gymnastikförening, Elias Gustafsson, Örebro Gymnastikförening

Senior Damlandslaget truppgymnastik

Mimmi Johansson, Örebro Gymnastikförening, Maxine Olsson, Örebro Gymnastikförening

Senior Mixed landslag truppgymnastik

Ylva Zelleroth, Örebro GF


Sverige åker till Portugal för att försvara två guld och ett silver för seniorerna och i år ställer Sverige upp med sex landslag:

 • Damer senior
 • Herrar senior
 • Mixed senior
 • Damer junior
 • Herrar junior
 • Mixed junior

Seniorerna går för tre medaljer
Seniorlandslagen har höga förhoppningar på EM efter det historiskt sett bästa EM-deltagandet 2016. Då tog damerna guldet i en spännande kamp mot framförallt isländskorna. Även i den mixade klassen vann Sverige, här före Danmark och Island. På herrsidan var det Danmark som återigen knep guldet före det svenska laget.

– Förberedelserna inför årets EM har gått bra och träningsmässigt har vi legat före planen under hela uppladdningen. Målet är givetvis att alla tre lag ska ta medalj även i år. Vi har tre starka lag som består av en blandning av erfarna gymnaster som har varit med tidigare och de som debuterar i EM-sammanhang, berättar Tova Sörén, förbundskapten för landslagen i truppgymnastik.

Damlaget, som består av gymnaster från sex olika klubblag, är mycket jämt i år och det kommer vara svårt att ta ut vilka som i slutändan kommer står på tävlingsgolvet den aktuella dagen.

De kommer köra ungefär samma övningar som på EM 2016, men förhoppningen är att förbättra utförandet och ställa alla volter och hopp under detta EM, säger Tova.

I herrarnas tävling är danskarna starka favoriter. De har vunnit alla EM sedan 1998 och Sverige har de senaste åren prenumererat på silverplatsen.

– Vi vill vara med och slåss i toppen, men frågan är hur svårt danskarna kommer köra. Men i slutändan handlar det om att lyckas med det man planerat och om våra herrar lyckas med det, så kan det bli riktigt spännande och jämt, säger Tova och fortsätter:

– Även mixedlaget är riktigt starkt i år och liksom i de övriga seniorlagen är det en bra blandning av nya och mer erfarna gymnaster, vilka kommer från sex olika föreningar.

Truppgymnastiken växer i Europa, så även om guldstriden förväntas stå mellan de nordiska länderna kommer säkerligen ett par av de ”nya” länderna inom truppgymnastiken att ta för sig under EM, så som England, Frankrike och Italien.

Det här är länder som har en stark position inom andra delar av gymnastiken och när exempelvis British Gymnastics går in i en satsning så blir den både bra och strukturerad. De utvecklas snabbt, vilket innebär att de kan komma att slåss om medaljer under EM, säger Jonas Juhl landslagsansvarig på Gymnastikförbundet.

Juniorlandslaget bygger för framtiden
Under tidigare EM har juniorerna representerats av föreningslag. 2016 tog Brommagymnasternas damer ett brons, Motus Salto från Malmö kom femma i mixedklassen och i herrarnas juniortävling tog Brommagymnasterna/Järfällagymnasterna/KFUM ett silver.

I år vässar Sverige chanserna genom att för första gången ha landslag även i juniorklassen.

Vi hoppas såklart på bra prestationer av alla våra juniorer, men det övergripande målet med juniorsatsningen är att bygga för framtiden och låta så många som möjligt vara med ute på tävlingsgolvet under JEM. Vi har därför inte satt upp några resultatmål, men såklart vill alla lagen ta sig till en final, berättar Tova. Truppgymnastiken är en otrolig idrott och nu ser vi verkligen fram emot att få komma till Portugal och tävla och möta publiken på arenan. Den är verkligen fantastisk och bidrar till den stora upplevelsen för alla inblandade i landslaget.


Tävlingsschema (lokal tid)

Onsdag 17 oktober

 • 16.00 – 17.10 Kval junior herrar
 • 17.45 – 19.35 Kval junior mixed
 • 20.00 – 21.50 Kval junior damer

Torsdag 18 oktober

 • 15.00 – 17.00 Kval senior mixed
 • 17.30 – 19.20 Kval senior damer
 • 19.45 – 21.10 Kval seniorer herrar

Fredag 19 oktober

 • 15.00 – 16.00 Final junior herrar
 • 16.45 – 18.10 Final junior mixed
 • 18.45 – 20.10 Final junior damer

Lördag 20 oktober

 • 11.00 – 12.25 Final senior mixed
 • 13.00 – 14.25 Final senior damer
 • 15.00 – 16.25 Final senior herrar

Sport | Gymnastik
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in