Idrotten i Örebro län anpassar sig till de nya skärpta råden

By on 4 november, 2020

Idrotten är på tå och anpassar sig efter de nya skärpta lokala allmänna restriktionerna. På ett snabbinkallat Teamsmöte i går kväll, bara några timmar efter att Örebro län fått de nya skärpta restriktionerna samlades 210 företrädare för föreningar och specialdistriktsidrottsförbund i Örebro län för att guida och räta ut några av de frågetecken som situationen skapat.

– Föreningarna har genom hela den här tuffa perioden varit duktiga på att ställa om och vi upplever att föreningarna är fortsatt beredda att bidra till minskad smittspridning, även om det innebär att vissa verksamheter får ställas in under de närmaste kritiska veckorna, säger Charlotta Stenhem, distriktsidrottschef för RF-SISU Örebro län.

Beskedet om de nya skärpta restriktionerna som kom efter lunchtid på tisdagen fick flera föreningar att direkt ställa in sina planerade träningar och matcher. Örebro läns innebandyförbund valde att skjuta upp samtliga innebandymatcher inom Örebro län och Örebro läns fotbollförbund meddelar på sin hemsida att de ställer in alla fotbolls-och futsalaktiviteter fram till den 24 november, förutom träningar för barn och ungdomar födda 2005 och senare. Helt enligt vad de nya skärpta råden säger.

Eftersom barn och ungas påverkan på smittspridningen är låg är bedömningen att barn och ungdomar födda 2005 eller senare kan fortsätta träna sin idrott, vilket är en gränsdragning som väcker en del frågor, särskilt från lagidrotten om hur man ska tänka när man har blandade åldrar.

– Det är svåra beslut för idrotten och en svår balansgång då vi vet att fritidsaktiviteter är viktig sysselsättning och att fysisk aktivitet främjar hälsan, men det är den gränshållningen som vi har att förhålla oss till just nu, säger Charlotta Stenhem.

Marcus Sjöholm, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen fanns med på RF-SISU Örebro läns teamsmöte för att berätta om de lokala föreskrifterna som påverkades av de nya skärpta allmänna lokala råden.

– Beslutet som har fattats av Folkhälsomyndigheten tillsammans med smittskyddsläkare i Örebro län innebär att Länsstyrelsen i dag har beslutat att publikgränsen på max 50 personer kommer att kvarstå, säger han.

Både han och Marie-Louise Forsberg Fransson, ordförande för RF-SISU Örebro län, poängterade att de kommande veckorna är en viktig tid och att vi alla måste vara med och bidra till en positiv utveckling framåt.

– Vi har att göra med en sjukdom som är farlig och väldigt smittsam, tid och allas ansvarstagande behövs nu för att minska smittspridningen. Är det ett gränsfall eller en osäker situation så rekommenderar vi att ta det säkra före det osäkra.

Josefin Gullbrand, verksamhetschef för Idrott & Folkbildning tipsade de deltagande föreningarna om ett lärgruppsmaterial som RF-SISU Örebro län tagit fram utifrån BIK Karlskogas erfarenheter efter att 18 av deras spelare i A-laget drabbades av Covid-19.

– Det är dels en film och dels en broschyr med konkreta tips som jag tror att många föreningar kan ha nytta av just nu, säger hon.

Sport | Lokalt/Länet
Örebronyheter

Källa RF/SISU

You must be logged in to post a comment Login