Idrottens grund är hotad

By on 20 maj, 2017

Uppgjorda matcher eller så kallad matchfixing är ett av de största hoten mot idrotten. Det har funnits under längre tid i flera delar av världen, men vuxit fram i Sverige de senaste åren. Dagens inställda match mellan AIK och IFK Göteborg är den allvarligaste händelsen på hög nivå hittills.

– Jag är glad att spelarna i AIK har vågat berätta och att vi har fått bra stöttning av Polisen. Det här ett kvitto på när samverkan fungerar som bäst. Polisen har tillsatt en särskild aktionsgrupp och både spelare och föreningen agerar direkt, då löser vi problemen snabbt tillsammans, säger Björn Eriksson. En ärlig kamp om segern är idrottens grundfundament. Om det raseras faller hela idrottens trovärdighet samman. Matchfixing skjuter rakt in i det grundfundamentet.

Precis som i många fall av korruption, mutor och hot är det absolut viktigaste att säga nej vid första tillfället.

– Säg nej och våga berätta. Det är det bästa sättet stoppa ett av de största hoten moten idrotten. På minmatch.se finns en visselblåsartjänst där du kan vara anonym, säger Björn Eriksson.

Brottsförebyggande rådet har i en rapport från 2015 om matchfixing i Sverige visat på de strukturer som finns kopplat till matchfixing där kriminella nätverk genom mutor och hot får spelare, ledare och domare och att medverka till matchfixing.

Vi vet att grovt kriminella ser möjligheterna att tvätta och tjäna pengar på spel på idrott. Det här är en utveckling jag varnade för som huliganutredare. Det behövs bättre lagstiftning, fortsatt prioritering hos Polismyndigheten, hårdare kontroll avspel på idrott och mer informationsdelning från spelbolagen till polisen och idrotten för att vi ska chans att motverka utvecklingen, säger Björn Eriksson.

Visselblåsartjänst (går bra att vara anonym) och information om matchfixing på minmatch.se

Sport | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login