Idrottsföreningar och ICA gör rent i skräpiga närmiljöer

By on 2 maj, 2021

Nu ska en insats mot nedskräpningen göras i över 40 svenska kommuner, från Kramfors i norr till Lund i söder. På varje ort är det idrottsföreningar med sin lokala ICA-handlare som går ihop för sin närmiljö och plockar skräp. Samtidigt är det en insats för att hålla igång den svenska idrotten, eftersom alla som deltar får pengar till klubbkassan.

Med start lördag den 1 maj och fyra dagar framåt kommer stora miljöinsatsen Klara, färdiga, städa! ske på över 40 orter i lika många kommuner runtom i Sverige. Över 1 000 idrottsungdomar och ledare ska plocka skräp i sin närmiljö med sin förening eller sitt lag. 

Ett gemensamt uppdrag

Uppdraget att städa bort plast och annat miljöförstörande skräp från vattendrag eller andra ytor på sin ort har de fått i samarbete med sin ICA-handlare. Tillsammans gör man gott för naturen, och för sin insats får föreningarna och lagen ett uppskattat bidrag till lagkassan. Det senare har nog aldrig varit viktigare än under denna pandemi.

– Föreningsersättningen hjälper att hålla ungdomarnas gemensamma drömmar och fortsatta aktivitet vid liv. Det är angeläget i denna tid när många unga tappar motivationen och slutar med sin idrott. Ersättningen kommer att gå till allt från förbättringar i ridklubbars ridhus  till framtida cupäventyr och läger som främjar sammanhållningen, säger Josefin Warg på Städa Sverige.

Människornas närmiljö blir en vinnare

Projektet där ICA-sponsrade föreningar får uppdrag att städa sin närmiljö heter Klara, färdiga, städa! och är ett miljösamarbete som ICA Stiftelsen, ICA och Städa Sverige står bakom. I fjol plockade 82 föreningar bort cirka 18 ton skräp från svensk natur genom samarbetet. Nu i början av maj är det dags igen, med nya föreningar och handlare som gör en insats.

– Mycket tyder på att nedskräpningen har ökat i och med att människor rör sig mer i naturområden hemmavid, och naturen och våra vattendrag mår inte bra av skräpet. Föreningarna och ICA-handlarna tar verkligen ansvar för miljön hos sig på detta vis. Och nog finns det att göra… I Marieholm i Skåne smög Klara, färdiga, städa! igång i söndags och bara där fyllde ett ungdomslag 15 gula säckar, drygt 200 kg, med skräp, säger Josefin Warg på Städa Sverige.

Ett hållbart samhällsengagemang

För ICA är projektet ytterligare ett sätt att bidra till en positiv samhällsförändring.

– Det känns otroligt roligt och viktigt. Vi är stolta över dessa samarbeten mellan ICA-handlare och lokala idrottsföreningar där vi tar ett gemensamt ansvar för närmiljön. Tillsammans gör vi skillnad, säger Pinar Musadotter, generalsekreterare ICA Stiftelsen.

Städningen anpassas till den rådande pandemisituationen, med städning i mindre grupper med coronavstånd etcetera.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Städa Sverige

You must be logged in to post a comment Login