IKEA levererar produkter till Ukraina

By on 14 april, 2023
Foto: IKEA

Mer än ett år efter Rysslands invasion av Ukraina är behoven i landet fortfarande enorma och ökar dag för dag i takt med att de intensiva attackerna fortsätter. I nära samarbete med UNHCR har IKEA under de senaste månaderna tillhandahållit över 850 000 heminredningsprodukter för att hjälpa människor som tvingats lämna sina hem och hemstäder.

Donationen omfattar mer än 71 000 madrasser, 75 000 lakan, 86 000 filtar, 99 000 köksredskap och 205 000 kuddar. Donationen, som är ett samarbete mellan Inter IKEA Group och Ingka Group, har ett sammanlagt beräknat försäljningsvärde på cirka 100 miljoner kronor (9 miljoner euro).   

–  Kriget i Ukraina är en mänsklig tragedi. Många intressenter och organisationer måste samarbeta för att ge humanitärt bistånd till människor som tvingats fly. IKEA har samarbetat med organisationer som UNHCR, Unicef och Rädda Barnen sedan invasionens början. Vårt stöd har innefattat både ekonomiska- och icke-monetära donationer till barn och deras familjer, säger Malin Petersson Beckeman, Sustainability Engagement & Communications Manager på Inter IKEA Group.  

Marcin Majchrzak, som arbetar för Ingka Group, den största franchisetagaren inom IKEA, säger att företaget började organisera de logistiska aspekterna av Ingka Groups nödhjälpsarbete i samhället några dagar efter att kriget började 2022. Hittills har totalt 23 länder inom Ingka Group aktivt donerat produkter för att stödja ukrainare som flyr till andra länder samt internflyktingar inom Ukraina.  

–  Vi fattade mycket tidigt ett beslut om att stödja offren för kriget, och vi visste att vi kunde utnyttja vår egen leveranskedja, säger Marcin Majchrzak.  

Med sin stora närvaro i Östeuropa har IKEA kunnat tillverka och säkra stora mängder produkter och förlitat sig på att många stora företag och leverantörer i leveranskedjan samarbetar för att snabbt och med stora volymer kunna genomföra dessa leveranser. 

– Det har varit en av de mest meningsfulla saker jag någonsin deltagit i, säger Marcin Majchrzak.  

Denna donation till UNHCR finansierades delvis av en tidigare donation som tillkännagavs i mars 2022 från Inter IKEA Group och Ingka Group. Då gav de båda en summa motsvarande cirka 100 miljoner kronor för att ge stöd i form av produkter och annan hjälp till UNHCR, Rädda Barnen och andra organisationer som arbetar för att stödja människor både i Ukraina och de som flyr från kriget till omgivande länder.  

Agata Czachórska, Country Sustainability Manager hos IKEA Polen, där en stor majoritet av leveranserna till Ukraina kom ifrån, kallar insatsen för den största hjälpsinsatsen de någonsin haft att göra med.  

Ungefär 200 lastbilar fyllda med produkter och varor från IKEA har överlämnats till UNHCR för att användas i deras viktiga hjälpinsatser i Kiev och Lviv.  

–  Jag är full av tacksamhet till alla medarbetare från olika IKEA-enheter i Polen som var engagerade i att organisera dessa brådskande donationer, arbeta med beställningar, plocka produkter, organisera leveranser till centrallagret och till Ukraina, förbereda formaliteter och fylla i dokument. Utan deras bidrag och utan deras sätt att sköta detta fantastiska logistiska ”maskineri” skulle vi aldrig ha nått ut till människor i Ukraina, säger Agata Czachórska.

Ukraina
Örebronyheter

Källa: IKEA

You must be logged in to post a comment Login