IKEA utökar säljstopp.

Av på 28 februari, 2013

IKEA serverar och säljer livsmedel av hög kvalitet som är säkra, hälsosamma och produceras med hänsyn till miljön och de människor som producerar dem. Vi tolererar inte några andra ingredienser än de som föreskrivs i våra recept och produktspecifikationer.

Redan för två veckor sedan började IKEA utföra DNA-analyser av alla köttprodukter i sortimentet, inklusive DNA-test på våra köttbullar. Vi har kontinuerligt genomfört ett stort antal tester på köttbullar, för att kontrollera att de endast innehåller kött som anges i innehållsdeklarationen. Våra köttbullar testas också kontinuerligt på initiativ av olika myndigheter och vår leverantör i Sverige. Hittills uppgår antalet tester till flera hundra.

Baserat på några hundra testresultat som vi har fått hittills, finns det några få indikationer på hästkött. I samråd med den svenska leverantören har IKEA koncernen beslutat utöka försäljningsstoppet till att även innefatta andra köttfärsprodukter (innehållande köttfärs av nöt- och fläskkött) från leverantören. I Sverige gäller det maträtterna wallenbergare och kålpudding som omedelbart tas bort från sortimentet. Vi fortsätter att samla testresultaten.

IKEA koncernen beslutade redan den 25 februari att stoppa all försäljning av köttbullar från den berörda leverantören.

Försäljningsstoppet av wienerkorv påverkar enbart Frankrike, Spanien, Storbritannien, Irland och Portugal.

Försäljningsstoppet av köttbullar påverkar alla europeiska länder, med några undantag. Norge, Ryssland och Schweiz påverkas inte och i Polen, påverkar detta endast en produkt i den svenska livsmedelsmarknaden.

“Vi tar situationen på största allvar, det är oerhört viktigt för oss att våra kunder kan lita på innehållsdeklarationerna”, säger Ann Holster, chef IKEA Food Sverige. “Vi ser nu tillsammans med vår leverantör över hur vi kan stärka rutinerna för att undvika liknande situationer i framtiden”.

Produkter som tas ur försäljning förvaras frysta.

Örebroguiden

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in