Imponerande konsert av YellowJackets på Makeriet

By on 3 november, 2021

Under tisdagen hade Örebro celebert besök då jazzsupergruppen YellowJackets besökte Makeriet för en konsert.

Det var en stor publik och nästan fullt när det var dags för den USA baserade kultgruppen att gå upp på scen, och jag tror inte att jag sett en så stor publik på en jazzkonsert i Örebro tidigare.

Bandet består av Russell Ferrante på piano och keyboard, Bob Mintzer på saxofon, basklarinet och EWI, Will Kennedy på trummor och slagverk samt Dane Alderson på bas.

Gruppen som funnits i snart 40 år är välkänt bland jazzälskare och spelar en ganska melodiös ”pappajazz” som är tight samtidigt som den spretar riktigt ordentligt. Den blir aldrig för stökig, då trummorna och basen ständigt styr in övriga när det börjar sväva ut för långt.

Jag har personligen ganska svårt för riktigt stökig jazz, men Yellowjackets lyckas hela tiden hålla sig precis å den knivsegg som gör jazzen intressant utan att den går över styr. Jag fascineras också över hur skickliga musiker gubbarna är och det är många gånger man häpnas över hur de får ihop det.

Framför allt imponeras jag av trummisen Will Kennedy som under ett trumsolo lyckas med konststycket att hålla tre olika takter samtidigt på sitt trumset.

Det hela blev en trevlig kväll med intressant musik från fantastiska musiker.

YellowJackets på Makeriet får hela…

Bilder från konserten.

Karl-Johan Sandberg, Kultur | Örebro
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login