Influensavacciners skyddande effekt även vid covid-19

Av på 9 oktober, 2020
Coronavirus, foto: Region Örebro län.

Likheter och skillnader mellan covid-19 och influensa presenterades nyligen i tidningen Journal of the American College of Cardiology (JACC).

”Vi såg olika skyddande effekter av influensavacciner och att vi kan dra viktiga lärdomar som är tillämpbara på covid-19”, säger forskaren Ole Fröbert vid Universitetssjukhuset Örebro.

Artikeln handlar om de hjärt- och kärlkomplikationer som kan uppstå vid covid-19 och likheter med  influensainfektion. Alla forskare som har medverkat i artikeln håller på med forskning som handlar om influensavaccin vid hjärt- och kärlsjukdom.

– Vår poäng i artikeln är att både influensa och covid-19 är förknippat med hjärt- och kärlkomplikationer. Jag och mina medförfattare till artikeln har byggt upp stora nätverk där vi har testat effekten av influensavaccin hos patienter med hjärtsjukdom. Våra nätverk skulle kunna användas för att testa ett vaccin för covid-19, säger Ole Fröbert, överläkare och professor på hjärt-lung-fysiologiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro.

Luftvägsinfektion är riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdom

Det är känt sedan tidigare att virusorsakade luftvägsinfektioner är riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom. Även underliggande sådan sjukdom är associerat med en ökad risk för komplikationer efter virusinfektioner i luftvägarna. Det kan även leda till en ökad sjuklighet och dödlighet.

– Globalt observeras dessa fenomen med säsongsinfluensan och nu med  den pågående coronapandemin. Personer med hjärt- och kärlsjukdom representerar en viktig målgrupp för vacciner mot andningsvirus. I studien går vi igenom den litteratur som finns om vilket potentiellt hjärtskydd som influensavaccin har, säger Ole Fröbert.

Enligt honom bör alla vaccinera sig mot influensa inför kommande säsong.

– Influensa kan bli en extra utmaning med covid-19. Det finns patienter som har haft båda samtidigt. Om en patient behöver sjukhusvård för influensa eller covid-19 ökar risken för hjärtinfarkt och hjärtkomplikationer, avslutar Ole Fröbert.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

Källa Universitetssjukhuset Örebro

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in