Ingen klassisk vårflod i sikte

Av på 7 april, 2021

Våren är här med tussilago som blommar i vägkanterna och snöfall som varvas med värmande solstrålar. Men den som väntar på en klassisk vårflod med extremt höga flöden och risk för översvämningar kan i dagsläget andas ut, enligt Linde energi.

När man tittar med blotta ögat kan vattennivåerna i sjöar och vattendrag just nu upplevas höga. Dock har kommunägda Linde energi full kontroll på läget. Vattennivåerna i de vattendrag Linde energi ansvarar för i anslutning till sina fem vattenkraftstationer nosar på de övre dämningsgränserna, men är inte ovanligt höga.

– Vi ska nog inte kalla det vårflod men till följd av den senaste tidens regn och snö som smält går vi för full produktion och med välfyllda vattenmagasin, hälsar Peter Ström, chef Elproduktion på Linde energi.

– När det regnar den här årstiden då det fortfarande finns tjäle i marken och vegetationen inte kommit igång att suga åt sig vattnet, rinner all nederbörd snabbt fram till vattendragen och ut i våra magasin. Samma mängd nederbörd i sommar märker vi nästan inte av alls i normala fall, fortsätter Peter Ström.

Även om risken för ännu högre flöden inte är så stor i dagsläget kan det vara bra att tänka på några saker och att vara extra försiktig i närheten av sjöar och vattendrag.

– Vid de här vattennivåerna och när vi producerar för fullt är det stora krafter i rörelse. Var därför extra försiktig när du rör dig nära vattendragen. Strömmarna är kraftiga. Se gärna även till att båtar och bryggor är ordentligt förtöjda. Sliter de sig finns risken att de fastnar i våra kraftverksdammar, avslutar Peter Ström.

Länet/Lokalt
Örebronyheter

Källa: Linde Energi

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in