Inne att odla ute på vintern

By on 14 oktober, 2022
Foto: Plantagen

Att förlänga odlingssäsongen och så även under vinterhalvåret är populärt. Plantagens årliga rapport Växttrender som bygger på en undersökning bland drygt 2000 svenskar, visar att drygt var tionde person vinterodlar, men att intresset är betydligt större än så – särskilt bland unga. Bland 18–29-åringar är 43 procent intresserade av vinterodling. Så här kommer du igång!

Att förlänga odlingssäsongen och vinterså blommor, grönsaker och kryddor är inte bara platsbesparande inomhus på våren när allt annars ska försås samtidigt. Det ger också tidigare skörd och starkare växter som klarar en frostknäpp eller två.

– Människor vill gärna ha närodlade och hållbara växter och mer närodlat än att man själv har drivit upp en planta går inte att få. Intresset för vinterodling gör att fler kommer upptäcka att det går att odla mer än man tror även under vintersäsongen, säger Veronica Axelsson, trädgårdsmästare på Plantagen.

Vinterså i plastlåda – så här gör du:

  1. Införskaffa plastlådor med tättslutande lock. Gamla glasslådor fungerar till exempel bra.
  2. Gör minst ett tiotal små hål i både botten och lock. Bottenhålen släpper ut överflödigt vatten och hålen i locket släpper ut eventuell kondens.
  3. Fyll lådorna med ungefär tio centimeter jord och genomvattna.
  4. Bredså dina frön. Att bredså är att strössla ut fröna ganska tätt i raden istället för att placera dem ett och ett.
  5. Täck med ett tunt lager jord, perlit eller vermiculite enligt det djup som står på fröpåsen och sätt därefter på locket.

Nu är lådan klar för att ställas ut, men vänta gärna ett dygn så att fröerna hinner suga åt sig vatten, det kan de inte göra om de fryser direkt. Finns det snö så kan du lägga ett lager av det ovanpå.

– Det är viktigt att lådan står i skuggan för att inte få en oönskad växthuseffekt. Om det blir för varmt kan plantorna komma upp för tidigt och riskerar att inte överleva. Men i skuggan sköter de sig i stort sett själva fram till vårkanten och kommer att börja gro i precis rätt tid, säger Veronica Axelsson. Sedan är det bara att plantera ut under tidig vår, ungefär när plantorna slår i locket.

Lämpliga växter att vinterså

Det finns många grönsaker, kryddor och blommor som är tacksamma att vinterså. Några exempel:

  • Grönsaker: Morot, svartrot, ruccola, salladslök, spenat, plocksallat, rädisa, palsternacka, kål
  • Kryddor: Dill, gräslök, persilja
  • Blommor: Vallmo, ringblomma, riddarsporre, blåklint, akleja, borstnejlika, lavendel, rosenskära

Har man ingen uteplats att vinterså på går det naturligtvis också att så inomhus även vintertid. Tänk bara på att det kan behövas extra ljus under vinterhalvåret. Läs mer om att så inomhus året om här.

Om Växttrender 2022

Växttrender är en årlig trendrapport som tas fram av Plantagen tillsammans med HUI Research och ett antal utvalda sakkunniga och experter. Rapporten bygger på en undersökning bland 2 107 svenska konsumenter om växter och trädgård samt på intervjuer med en rad olika experter inom de områden som trenderna berör. Rapporten har tagits fram årligen sedan 2012.

Nöje
Örebronyheter

Källa: Plantagen

You must be logged in to post a comment Login