Innebandy – Här är Sveriges VM-trupp till Riga

Av på 15 november, 2016
Alexander Galante Carlström finns med i VM-truppen. Foto: Per Wiklund

Sveriges herrlandslags 20-mannatrupp till VM i Riga är uttagen. Och det är idel världsspelare som finns med i truppen.
– Det är starka individer och spelare som är snabbast i världen. De är stolta över att få vara med i det här världsmästerskapet, säger förbundskapten Jan-Erik Vaara.

3-11 december avgörs VM i lettiska Riga. Där är Sverige på jakt efter sitt tredje raka VM-guld. Nu är spelarna som ska göra det uttagna.

Det är en kraftfull trupp med mycket spetskvalitet. Det finns mycket bred kompetens. En trupp som är väldigt flexibel och allround i sin karaktär, säger Jan-Erik Vaara.

Truppen presenterades på en presskonferens i Stockholm där också spelarna Alexander Rudd och Mattias Samuelsson fanns på plats. De är 2 av 20 spelare som drömmer om ett nytt guld efter VM-festen i Göteborg 2014.

Vi får möjlighet att laborera ganska mycket om vi behöver det. Vi täcker upp för eventuella skador och känner att vi kan placera om spelare utan att för den delen det ska behöva drabba spelet, säger Vaara.

Vaara och hans stab satt in i det sista för att få klart truppen. De följde söndagens matcher i Svenska Superligan och tog de sista besluten.

Det har varit svårare än någonsin. Konkurrensen om de sista platserna är så hård. Vi måste fästa stor vikt vid att motståndarna blir bättre och bättre. Då måste vi göra ett ännu mer noggrant arbete.

Nedan kommenterar Jan-Erik Vaara varje VM-spelare.

Sveriges VM-trupp:

Målvakter
Jonathan Paulsson, FC Helsingborg
Johan Rehn, IBF Falun

Backar
Martin Östholm, Pixbo Wallenstam IBK
Robin Nilsberth, Storvreta IBK
Emil Johansson, IBF Falun
Thomas Holmgren, IBF Falun
Mattias Samuelsson, Storvreta IBK
Anton Karlsson, Linköping IBK
Tobias Gustafsson, Linköping IBK

Centrar
Johan Samuelsson, Unihockey Tigers Langnau
Alexander Rudd, Storvreta IBK
Jonas Svahn, IBK Dalen
Joel Kanebjörk, AIK

Forwards
Alexander Galante Carlström, IBF Falun
Rasmus Enström, IBF Falun
Kim Nilsson, FBC Kalmarsund
Rasmus Sundstedt, HC Rychenberg
Johannes Larsson, IBF Falun
Rikard Eriksson, Warberg IC
Linus Nordgren, FC Helsingborg

Här kommenterar Jan-Erik Vaara varje VM-spelare:

Johan Rehn, IBF Falun
Av erfarenhet är han de stora matchernas man. Han har vunnit mycket med Falun. Vi vet att han är en spelare som är trygg i målet och täcker mycket. Han var med som andremålvakt i förra VM och spelar i ett vinnande lag.

Jonathan Paulsson, FC Helsingborg
Han utstrålar en pondus och trygghet. Han har spelat kanonfina matcher för oss och har faktiskt levererat en del avgörande prestationer när han har stått. Han håller upp Helsingborg när de har sina svackor.

Robin Nilsberth, Storvreta IBK
Han gör sitt tredje VM och har under lång tid varit en given back hos oss. Han har den pondus och karaktären för att spela internationella matcher.

Emil Johansson, IBF Falun
Emil är den formstarkaste backen i Svenska Superligan just nu. Han ligger bakom mycket av Faluns förstafemmas möjligheter till kreativitet och fantasi. Han är kvick och snabb i tanken och oväntad nog vinner han de flesta närkamper.

Thomas Holmgren, IBF Falun
Han har under ett flertal säsonger visat att han tillhör de bästa backarna i Sverige. Thomas har varit framgångsrik med sitt Falun och blivit bättre och bättre i landslaget. Det känns som ett givet alternativ för oss.

Martin Östholm, Pixbo Wallenstam IBK
Han har sin skottkraft, snabbhet och hårdhet. En av våra mer erfarna spelare som är användbar på många olika sätt på planen.

Anton Karlsson, Linköping IBK
Det är en rejält tung kämpe där bak. Han håller upp, oavsett vilken femma han spelar i, de defensiva ambitionerna. Han har ett fruktat skott och är väldigt resolut i sitt spel.

Tobias Gustafsson, Linköping IBK
En VM-debutant som har ett fantastiskt flöde i sitt spel med löpningar och teknik. Han har ett rappt och fint skott. Han är också användarbar med olika backar och även på lite ovana positioner.

Mattias Samuelsson, Storvreta IBK
Han har flest landskamper bland de som är med i truppen. Den mest erfarne av våra spelare, han vet exakt vad om krävs för att lyckas. Har haft avgörande betydelser i många finaler, både i VM och SM.

Alexander Rudd, Storvreta IBK
Han ligger något utanför normen för en klassisk innebandyspelare. Han har oväntade lösningar på svåra situationer och han gör det med en fantastisk kreativitet. Han använder sig maximalt av sin räckvidd och löpstyrka.

Johan Samuelsson, Unihockey Tigers Langnau
Johan är lagets kapten och en ledartyp. En tvåvägsspelare på alla sätt och vis. Han är otroligt bra defensivt och väldigt framgångsrik i anfallsspelet.

Joel Kanebjörk, AIK
En härförare på många sätt. Joel har starka ledaregenskaper och är en otroligt nyttig och smart spelare. Vi är i stort behov av honom. Han är kompromisslös i sin spelstil.

Jonas Svahn, IBK Dalen
Det är förmodligen världens snabbaste kontringsspelare, samtidigt som han är otroligt gångbar i boxplay. Han är också extremt finurlig i sitt spel och svår att få tag på. Jonas är väldigt jobbig för motståndarna att möta.

Rasmus Sundstedt, HC Rychenberg
En oerhört smart spelare som faller väl in i det spelsystem som vi har. Han har en osedvanligt briljant spelintelligens.

Kim Nilsson, FBC Kalmarsund
Kim har en väldigt stor talang och kan dribbla av vilken motståndare som helst. Han är väldigt effektiv i avslutslägen och har en fantastisk räckvidd och arbetskompetens.

Rasmus Enström, IBF Falun
Rasmus är vår främste trollkarl på planen. Han har oftast smarta lösningar på väldigt besvärliga situationer. Han ser ofta till att omgivningen litar på hans förmåga att täcka och hålla boll så de andra spelarna kan placera sig på bättre ytor. Han gör sin omgivning bra.

Alexander Galante Carlström, IBF Falun
Det är lagets sniper. En kille som levererar jämt och ständigt. Han är ett stort föredöme för många, när det gäller som mest. Han har erfarenhet av stora och viktiga matcher. Ett självklart alternativ när det ska avgöras matcher.

Johannes Larsson, IBF Falun
Han har gått från klarhet till klarhet säsong efter säsong, och blir bättre och bättre. Han räknas numera som en av de givna spelarna i landslaget. Johannes har en oerhörd arbetskapacitet och bidrar till en hög nivå på spelet.

Rikard Eriksson, Warberg IC
– Rikard har blivit bättre och bättre med tiden. Han känner sig mer och mer hemma i vårt spel, trots att han spelar i en lägre position i klubblaget. Han presterar som bäst i en högre position i landslaget. Han är kraftfull i sitt spel.

Linus Nordgren, FC Helsingborg
En av våra smartare spelare som egentligen är gångbar med vem som helst. Han fungerar med samtliga spelare och är väldigt flexibel. Han hittar alltid rätt i anfallsspelet.

Sport | Innebandy
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in