Innebandy – Sverige föll på straffar i VM-finalen

By on 11 december, 2016
Kim Nilsson inledde Sveriges målskytte. Foto: Per Wiklund

Det blev förlust i VM-finalen för Sverige. Finland vann med 4-3 – efter straffar.

– Det gick inte den här gången, säger Robin Nilsberth.

VM-finalen blev exakt så spännande som det var förväntat. Två världens bästa innebandynationer gjorde upp och spelet blev därefter.

Det var Sverige som började bäst. I powerplay hittade Martin Östholm in till Kim Nilsson, som på volley slog in 1-0.

Knappt tre minuter senare var det dags igen. Tobias Gustafsson gjorde sitt första VM-mål i karriären när han slog in bollen – som godkändes först efter videogranskning.

Men Sveriges 2-0 kvitterades omgående, och inför den andra perioden stod det 2-2.

Tobias Gustafsson, som var en av bara tre VM-debutanter i Sveriges trupp, hade gjort en assist tidigare i mästerskapet. I finalen gjorde han som ovan nämnt 2-0-målet – och även 3-2 i den andra perioden. Vid ett frislag nära mål gick han runt Finlands mur och satte bollen i mål.

Vi sa att det skulle vara lugnt och metodiskt i sista perioden. Finland är ett duktigt lag som kvitterade till 3-3. Men vi tog tag i spelet igen sista tiden och hade fina lägen, säger Robin Nilsberth.

Ja, Sverige hade ledningen med 3-2 inför slutperioden. Men Finlands Peter Kotilainen kvitterade efter knappt åtta minuter, och matchen gick sedan till förlängning och sedan straffar.

Vi skapade lägen i förlängningen, men marginalerna var inte med oss i dag. Kim (Nilsson) hade ett friläge, Galante (Carlström) hade ett bra läge i slottet, säger Nilsberth.

Finalen avgjorde i den fjärde straffomgången när Finlands målvakt Jarno Ihme räddade Johan Samuelsson straff.

Det var en sådan dag i dag. Det gick inte den här gången, säger Nilsberth.