Innebandy – Sverige klart för VM-final Kim Nilsson poängbäst genom tiderna

By on 10 december, 2016

Det var helt jämnt inför den sista perioden i VM-semifinalen mellan Sverige och Schweiz, då växlade Sverige upp och vann till slut med 7-2, och nu är det tredje raka VM-guldet nära.

– Det är underbart, så klart. Men det är ingenting värt om vi inte vinner i morgon, säger Rikard Eriksson.

Semifinalen i lettiska Riga inleddes perfekt för svensk del. Först tangerade Kim Nilsson poängrekordet genom tiderna i herrlandslaget när han satte 1-0 efter drygt fem minuter. Målet innebar hans 139:e poäng, lika många som Niklas Jihde åstadkom i sin karriär.

Kort därefter fick Rikard Eriksson bollen av Tobias Gustafsson, vände om och pricksköt 2-0.

Det dök upp lite slumpmässigt. ”Tobbe” fick upp den i mitten och hittade in till mig. Jag var fri, så det var bara att vända om och dra den i bortre, säger Rikard Eriksson.

Men i den andra perioden hämtade Schweiz upp underläget och inför slutakten var det helt jämnt, 2-2.

Vi kände att vi var med i matchen och hade skapat mycket i andra perioden. Vi hade många returer. Vi kände ändå att vi förde matchen. Vi har en sådan grundtrygghet i laget, så jag var aldrig orolig faktiskt, säger Eriksson.

Och i tredje perioden växlade Sverige upp igen. Rasmus Enström sköt 3-2 och Alexander Galante Carlström 4-2 i powerplay. Assisten där kom från Kim Nilsson, som därmed klev upp på förstaplats i poängligan genom tiderna i herrlandslaget. Och med lite mer än tre minuter kvar kontrade Sverige och Galante Carlström serverade en fri Rasmus Enström som chippade in 5-2.

Johannes Larsson och Kim Nilsson gjorde sedan 6-2 och 7-2 i öppen kasse.

Det är underbart, så klart. Men det är ingenting värt om vi inte vinner i morgon, säger Eriksson.

Segern innebar också att Sverige är kvalificerat till det stora multisporteventet The World Games, som genomförs i sommar, läs mer om The World Games här.

VM-finalen spelas i morgon söndag klockan 16.40 svensk tid. Den visas i TV12 och på C More. Sveriges motstånd blir antingen Finland eller Tjeckien, vilket bestäms senare i dag.