Internationell konstnär från Ukraina kommer till Nora

By on 24 mars, 2023
Bild: Via Region Örebro läns pressutskick

Det var 242 konstnärer från 65 länder som sökte till årets Artist in Residence Örebro län, i programmet ges internationella konstnärer möjlighet att och bo och arbeta under fem veckor i Örebro län.

Nu är urvalet gjort och snart får Nora, Hällefors, Frövi och Örebro internationellt besök.

– Residensprogrammet är en viktig del i att utveckla och inspirera länets konstliv. Vi öppnar upp vårt län mot världen, säger Mattias Käll som är utvecklingsledare inom bild och form på Region Örebro län.

– Nora kommun bidrar till att det är möjligt för Den ideella föreningen Ljusstråk att vara värd och ta emot en av konstnärerna som söker till Nora. Förra årets Artist i Residence i Nora och länet var lyckat och resulterade i att kommunens konstnärer och invånare fick ett gott utbyte och fina möten med internationella konstnärer, säger kultursekreterare Elin Sörman på Nora kommun. – Därför känns det bra att Ljusstråk vill vara värd i år.

Den som är utvald att komma till Nora är Hanna Kyselova från Ukraina.

– Det blir spännande och roligt att få en internationellt känd konstnär till oss i Nora. Vi ser fram emot kreativa möten och samtal med Hanna, och hoppas få se hur hennes skulpturer växer fram, säger Marina Lillich ordförande i föreningen Ljusstråk.

Hanna Kyselova ser fram emot en inspirerande sommar i Sverige: – Jag hoppas på nya vänner och ett lyckat arbete, säger Hanna.

Genom Region Örebro Läns program för residenskonstnärer erbjuds konstnärer boende, ateljé och ersättning. Projektet är resultatet av samverkan mellan Region Örebro län, IASPIS, Den ideella föreningen Ljusstråk, Lindesbergs kommun, Frövifors pappersbruksmuseum, Hällefors kommun, Hällefors kulturskola, Örebro kommun, OpenArt samt våra lokala konstnärer.

Kultur | Nora
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login